Skip to main content

Vad är bra gåvor till anställda?

By 7. October 2024 BeInspired
Was sind gute Mitarbeitergeschenke?

Små tecken på uppskattning håller arbetskraften igång – och ger en extra motivationshöjare. Gåvor till de anställda är ett underbart och enkelt sätt att uttrycka uppskattning, särskilt vid personliga tillfällen.

Varför använda gåvor till anställda?

Den här frågan bottnar nog mer i 70- och 80-talsandan: ”Man behöver inte ge sina anställda presenter, man betalar ju redan deras löner!” Den som fortfarande har den åsikten 2023 tycker förmodligen också att medarbetarna ska betala för sitt kontorskaffe, anser att ergonomiska arbetsstationer är hokus pokus och tycker att medarbetarna på sin höjd ska få vara med och påverka valet av lunch i matsalen. Om ens det.

Men tiderna har förändrats. Idag måste företagen anstränga sig för att rekrytera välutbildade specialister. Förutom en skälig lön ingår även moderna ramvillkor i detta. Gratis kaffe, till exempel.

Bild av onlyyouqj på Freepik

Ordentliga kontorsstolar, mobila sjukgymnastikprogram i kontorsbyggnaden, en tjänstecykel, rabatter på det lokala gymmet och annat som är bra för medarbetarnas hälsa. Och små gåvor vid speciella tillfällen. Det behöver inte vara en stor post i personalkostnaderna. När allt kommer omkring bör gåvor till anställda vara ett särskilt tecken på uppskattning – vilket innebär att du inte behöver slå in gåvor varannan vecka.

Vid vilka tillfällen kan man ge gåvor till anställda?

Jul, påsk och den anställdes födelsedag – det är de mest uppenbara tillfällena för personalgåvor. Och det är naturligtvis inte fel. Men personalgåvor har en verkligt motiverande effekt när de inte är förutsägbara. Till exempel som en …

  • Välkomstgåvor: Få saker är så spännande som den första dagen på jobbet. Ryggsäckar för bärbara datorer, högkvalitativa anteckningsböcker eller en isolerad termomugg är till exempel bra sätt att göra dina nya medarbetare glada redan från början och förbereda dem perfekt för det dagliga arbetet. Naturligtvis med din företagslogotyp – dina nya medarbetare ska snabbt kunna identifiera sig med ditt företag.
  • Jubileumsgåvor: Anställda med lång anställningstid är en sällsynthet idag. Därför är det speciellt när människor har varit lojala mot ditt företag i flera år eller till och med årtionden. Belöna denna lojalitet med gåvor av hög kvalitet till dina anställda. Vad sägs om en personlig champagneflaska, ett elegant skrivset eller ett praktiskt fickparaply med märke?
  • Bonus för godkänd provanställning: Den som har klarat sin provanställning blir förstås glad över att få en tillsvidareanställning ändå. Men varför inte göra en liten händelse av den tysta undertecknandet av ett tråkigt kontrakt? Bjud in kollegorna till den nu fast anställda, ge dem en tryckt mugg för att gratulera och fira det nya anställningsavtalet.
  • Avskedspresenter: Allt har ett slut. Och när det är dags för en av dina medarbetare att byta jobb eller gå i välförtjänt pension, tacka då med en avskedspresent. Det visar på god stil – och motiverar dina medarbetare. I slutändan visar du storhet och säger adjö till en förtjänt medarbetare på rätt sätt. Det skapar en bra arbetsatmosfär och höjer den allmänna stämningen.
  • Gåvor för särskilda prestationer: När ett teamprojekt har slutförts framgångsrikt eller en viktig milstolpe har uppnåtts är det ett perfekt tillfälle att visa dina medarbetare din tacksamhet. Oavsett om det är en personlig trofé, en högkvalitativ reservoarpenna eller en kreativ överraskningslåda, så förtjänar sådana framgångar speciella gåvor som gör ögonblicket oförglömligt.
  • Motiverande gåvor efter utmanande tider: Har ditt team gått igenom en särskilt stressig fas eller ett utmanande projekt? En liten gåva, t.ex. en wellnessbox med avslappnande produkter, ett presentkort på massage eller personliga vattenflaskor, visar att du uppskattar teamets ansträngningar och uppmuntrar dem att återhämta sig.
  • Tacka för innovativa idéer: Kreativa personer bidrar ofta på ett betydande sätt till företagets fortsatta utveckling. Belöna medarbetare som bidrar positivt med innovativa idéer eller förbättringsförslag med en ovanlig gåva som uppmuntrar deras kreativitet – t.ex. ett upplevelsecertifikat som skapar speciella minnen eller en ovanlig pryl.
  • Avslutad utbildning: Att slutföra en lärlingsutbildning är en viktig milstolpe i en ung medarbetares liv. Varför inte fira detta speciella ögonblick på ett passande sätt? En personlig gåva, t.ex. en graverad klocka, en fin penna eller en väska av hög kvalitet, visar din uppskattning för det framgångsrika slutförandet. Du kommer inte bara att göra den nyutexaminerade glad, utan också motivera honom eller henne att fortsätta sitt engagemang för företaget i sin framtida karriär.
  • Flytt till nytt kontor/ny byggnad: Att flytta till ett nytt kontor eller en ny byggnad är en spännande händelse för hela teamet. Det symboliserar tillväxt och nya möjligheter. Välkomna dina medarbetare till de nya lokalerna med en liten gåva som skapar en känsla av gemenskap – oavsett om det är personliga skrivbordstillbehör, praktiska prylar som en trådlös laddare eller en elegant penna. Gåvor som dessa hjälper ditt team att snabbt känna sig hemma i sin nya omgivning och ta sig an nya utmaningar med stor energi.

Med rätt val av tillfällen och lämpliga gåvor skapar du inte bara erkännande och motivation, utan bidrar också i hög grad till ett positivt arbetsklimat och långsiktig lojalitet hos dina medarbetare.

Vad är bra gåvor till anställda?

En bra anställningsgåva ska…

  1. Passa din organisation.
  2. Passa medarbetaren i fråga.
  3. Vara meningsfull och användbar i vardagen.

Det är inte så lätt, eller hur? För att göra den långa sökningen efter lämpliga personalgåvor enklare för dig har FLYERALARMs produktchefer sammanställt ett litet urval åt dig. Naturligtvis kan alla personalgåvor anpassas och märkas med din företagslogotyp.

Slutsats: Gåvor till anställda ökar motivationen

Gåvor till dina anställda är en motivationshöjare. En personlig gåva som gör livet lättare för mottagaren är en fantastisk upplevelse som dina medarbetare gärna tar emot om och om igen. Det har en långsiktig effekt – även på medarbetare som ännu inte har fått någon gåva. När allt kommer omkring visar det att du bryr dig om dina kollegor.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar