Skip to main content

Tutorial: Omvandla text till banor

By 3. October 2022 Tutorials
Omvandla text till banor

Normalt är de teckensnitt som används under PDF-export inbäddade på ett sådant sätt att inga problem uppstår vid tryck. Andra gånger kan det däremot vara knepigt, och då måste du omvandla all text till banor. Att omvandla text till banor är till och med ett måste för vissa tryckmetoder, till exempel för att trycka på eller brodera textilier. Om du vill ta fram till exempel T-shirts, jackor eller kepsar med din logo, är det en förutsättning att man har lämplig tryckdata att jobba med.  Detta gäller även andra textilprodukter som påsar eller nyckelband.

 

Om en text är vektoriserad kan den användas som vektorgrafik, det vill säga att man kan ändra storleken på den utan att förlora kvalitet. Att redigera själva texten eller innehållet blir däremot svårt efter det. För snyggast och renast resultat bör du helst använda sans serif-teckensnitt. Om linjerna är för tunna är det risk för att banorna inte kan omvandlas snyggt, vilket i slutändan återspeglas i resultatet.

 

Du behöver rätt programvara för att omvandla dina textelement till banor. I vår handledning visar vi dig hur du använder Adobe Illustrator CC, InDesign CC, Photoshop CC.

Adobe Illustrator CC

  • Välj textramen med markeringsverktyget.
  • Högerklicka på alternativet “Create outlines”.
  •  Nu konverteras alla bokstäver i din text till banor, samt blir grupperade.
  •  För att redigera enskilda bokstäver, högerklicka på alternativet “Ungroup”.

Adobe InDesign CC

  •  Välj textramen med markeringsverktyget.
  •  Välj menyposten “Type” och här alternativet “Create outlines”.
  •  Nu konverteras alla bokstäver i din text till banor, samt blir grupperade.
  • För att redigera enskilda bokstäver, gå till menyn och välj “Object” och här via “paths” alternativet “Release compound path”.

Adobe Photoshop CC

  •  Skapa önskad text.
  •  Högerklicka bland dina lager och välj “Rasterize type” i menyn.

Scribus 1.4.5

 

  • Högerklicka på textramen och välj “Konvertera till” och välj “Outline”.
  • Nu är din text vektoriserad och du kan flytta och skala den. Håll ned Ctrl-tangenten för att behålla proportionerna oförändrade.
  • För att redigera enskilda bokstäver, högerklicka och välj “Avgruppera”.

Kontrollera teckensnitt med Adobe Acrobat

I Adobe Acrobat kan du kontrollera om dina teckensnitt är i banor eller om de är inbäddade.  För att göra detta går du till File och klickar sedan på Properties. Klicka sedan på fliken Fonts. Här visas alla teckensnitt som används i dokumentet. Om du har konverterat dina teckensnitt syns ingen information alls här. Ser du ett tomt fönster, är det alltså ett gott tecken.

Om det finns inbäddad eller inbäddad undergrupp efter teckensnittet inom parentes, konverteras inte din text till banor, utan är inbäddad enligt regler och kan därför skrivas ut.  I exemplet användes Adobe Acrobat Pro XI för Windows.  Mer information om hur du kontrollerar dina utskriftsdata med Adobe Acrobat Pro finns också här på bloggen.

Letar du nu efter kläder, efter att ha konverterat din grafik? På flyeralarm.com hittar du ett stort urval av skjortor, skjortor, jackor och accessoarer för män och kvinnor, som du kan designa efter dina önskemål.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar