
För tidningar och broschyrer med limbindning eller trådsöm måste du skapa omslaget separat – men inte för en tidning med häftning, öglehäftning eller Wire-O-bindning. Du kan ta reda på varför och hur du ställer in antalet sidor och formatet korrekt här.
Vad är skillnaden mellan limbindning och trådbindning?
Med limbindning och trådbindning buntas innersidorna i kanten och fästs i ryggen med ett starkt klister. Med trådbindning sys inlagan dessutom fast i ryggen med trådar för ännu bättre hållbarhet. Omslaget är limmat på pärmen och designen blir bokens rygg, som varierar beroende på antalet sidor och papprets tjocklek. Det är därför omslaget och den inre delen av en bindning har olika format – och måste laddas upp som två separata PDF-filer. Men mer om detta senare.
Tänk på det som en pocketbok: Omslaget går runt hela boken, inklusive ryggen, vilket säkerställer en stabil, sluten trycksak. Det blir perfekt bindning som passar perfekt för högkvalitativa broschyrer, kataloger, årsredovisningar och i allmänhet alla trycksaker med ett stort antal sidor.
Med häftning, öglehäftning eller Wire-O-bindning ses omslaget som ett eget omslagsark, placeras direkt på de inre bladens första och sista sida och fästs där. Till exempel med enkla häftklamrar, hålhäftning eller Wire-O-band. Därför behöver du inte en extra tryckfil till omslaget med dessa bindningsvarianter – den har ändå samma format som inlagan. Du kan tänka på det som ett häfte: de yttre sidorna på omslaget går runt de inre sidorna utan behov av ytterligare justeringar eller en rygg.
Den enda nackdelen är att dessa häftesvarianter begränsar det maximala antalet sidor. Över ett visst antal sidor blir bunten för tjock, vilket innebär att den inte längre går att stänga ordentligt och häftningen kan bli svag. Det blir också en synlig förskjutning mellan de enskilda sidorna.
Tidningar och broschyrer: Hur hittar jag rätt format för min tryckta data?
Skapa tryckfil för häftning indbinding
Med häftning, öglehäftning och Wire-O-bindning är det mycket enkelt: Konfigurera önskad produkt, ladda ner databladet och följ helt enkelt de mått som anges där, inklusive utfall. Du kan skapa och exportera en enda tryckfil i denna storlek, eftersom omslaget ingår i denna fil. Den första sidan i din fil är förstasidan på din tidning, och den andra sidan i din tryckta fil är insidan av framsidan. Den näst sista sidan i din tryckfil är insidan av omslaget, och den sista sidan i din fil är baksidan av din tidning.
Til exempel: Du vill beställa en häftad tidning i A4-format med totalt 76 sidor (omslag = 4 sidor, innerdel = 72 sidor). Konfigurera helt enkelt motsvarande tidning och ladda ner databladet, skapa din tryckfil i A4-format inklusive ett utfall på 3 mm per sida (dvs 30,3 x 21,3 cm) och designa din tidning precis som du vill ha den. Då är det klart!
Skapa en tryckfil till limbindning
För broschyrer med limbindning eller trådbindning är saker och ting lite mer komplexa, men inte svåra. Det viktigaste är att du behandlar omslaget och inredningen som två helt olika trycksaker. För att göra detta är det viktigt att du redan har konfigurerat din broschyr – du behöver veta det exakta antalet sidor i inlagan och papperstypen för att skapa dina tryckfiler. Först då bör du börja skapa dina filer
1. Tryckfilen: inlagan
Helst bör du skapa inlagan först. Det beror på att om du under designprocessen upptäcker att antalet sidor har ändrats behöver du inte skapa omslaget igen. För den inlagan: Skapa en flersidig PDF-fil med de mått som anges i databladet.
Sidantal:
Antalet sidor i inlagan måste motsvara exakt det antal sidor som valts när du beställde i shopen. Exempel: Om 100 sidor är konfigurerade för den inre delen måste tryckfilen också innehålla 100 sidor.
Sidordning och struktur:
- Den inre delen börjar alltid med en högersida.
- Det slutar med en vänster sida.
- Alla sidor ska vara ordnade i kronologisk ordning i filen.
- Tomma (vita) sidor måste också inkluderas i tryckfilen vid behov.
Bra att veta om limbindning:
Limbindningen gör att några millimeter av designytan inte syns i bindningen. Se till att placera viktigt innehåll som text eller logotyper utanför detta område.
Tekniska krav:
- Levereras som en flersidig PDF-fil.
- Färgrymd: CMYK, utgångsprofil: ISO-belagd v2 300%.
- Bildupplösning: minst 300 dpi
Bakgrunder och bilder med utfall måste sträcka sig hela vägen till kanten av dataformatet för att undvika vita kanter efter att tidningen renskurits. (Dataformat = ditt valda format + utfall)
Obs: Limningen av de enskilda sidorna resulterar i olika säkerhetsavstånd för den inre delen av en bindning för höger och vänster sida. Du hittar information om säkerhetsavstånd i databladet för din produkt.
2. Tryckfilen: Omslaget
Som nämnts i början: Vid limbindning omsluter omslaget hela inre delen inklusive ryggen. Det betyder att du behöver skapa en enda tryckfil för alla fyra sidor som utgör omslaget. Den första sidan i din tryckfil är utsidan av ditt omslag – dvs. framsidan (U1) och baksidan (U4) inklusive den synliga ryggen. Och den andra sidan i din tryckfil är insidan av ditt omslag – d.v.s. insidan av framsidan (U2) och insidan av baksidan (U3). Och ju fler sidor din inre del har, och ju tjockare ditt papper är, desto tjockare ska ryggraden vara. Är det fortfarande klurigt? Detta diagram bör hjälpa:
Innan du börjar göra ditt omslag måste du först bestämma omslagets bredd, dataformat och slutformat. Dessa är sammansatta på följande sätt:
Bredd på slutformat = bredd U4 + bredd U1 + ryggradens tjocklek
Dataformatets bredd = slutformat + utfall + utfall (eftersom utfall i både U1 och U4 måste beaktas).
Ryggtjockleken beror på det valda papperets ytvikt och antalet sidor.
Höjden är oberoende av ryggen och består endast av det slutliga formatet och utfallet.
Höjden på dataformatet = slutformat + utfall + utfall (eftersom utfall på både över- och underkant måste beaktas).
Ett exempel: En A4-broschyr med 132 sidor (dvs. 128 sidor inuti och 4 sidor på omslaget) ska produceras med 130 g matt papper.
Tabellen i databladet visar en ryggbredd på 8 mm.
Enligt databladet är bredden på U4 och U1 också 210 mm vardera (som A4-format).
Detta resulterar i bredden:
Det slutliga formatets bredd = 210 mm + 210 mm + 8 mm = 428 mm
Dataformatets bredd = 428 mm + 3 mm + 3 mm = 434 mm
Höjden på dataformatet är resultatet av det slutliga formatet och beskärningen:
Dataformathöjd = 297 mm + 3 mm + 3 mm = 303 mm
Omslagets format är därför 434 x 303 mm, där mitten 8 mm representerar ryggen. När du designar U2 och U3, var medveten om att ryggen inte kan ses här – logiskt sett är sidorna av den inre delen limmade här.
Är det skillnad på limbindning och trådbindning?
Trådbindning är den upphöjda versionen av limbindning. De enskilda boksidorna trycks först och sys ihop till 4, 8 eller 16 sidors buntar. De olika buntarna sätts sedan ihop i rätt ordning och limmas för att skapa inlagan. Omslaget limmas sedan runt inlagan.
Denna tillverkningsprocess gör att du inte behöver uppfylla några speciella säkerhetsavståndskrav för inlagan när man binder produkten. Du kan enkelt fästa inlagan på samma sätt som med häftning eller loophäftning. Du måste helt enkelt följa de angivna säkerhetsavstånden och utfall i databladet.
Hur ställer jag in antalet sidor korrekt?
Det är inget hokus pokus med att bestämma rätt antal sidor för sadelhäftade tidningar och limbundna broschyrer: följ bara instruktionerna i produktinformationen eller i produktkonfiguratorn. Beroende på produkt kan det angivna antalet sidor inkludera omslaget.
Undrar du något?
Om du har frågor eller funderingar kan du när som helst kontakta våra kollegor via telefon eller mejl. Här är kontaktsidan. Där vi självklart står redo att ge hjälp och vägledning.