Skip to main content

Stämpeltillverkning med CO2-laser

By 8. January 2024 Technology

Hur tillverkas stämplar med laser? Hur kan den användas för att framställa de minsta detaljerna på stämplar? Och vad bör man tänka på när man skapar tryckdata för stämpelproduktion?

De flesta förknippar nog ordet “laser” med science fiction eller en James Bond-film. Men lasertekniken är nu fast etablerad i en mängd olika industrisektorer. Till exempel används den ofta inom medicin eller för att skära metaller. Lasrar används också för mycket känsliga arbeten, till exempel vid tillverkning av stämpelplåtar.

På FLYERALARM tillverkas högkvalitativa lasergravyrer och stämplar med CO2-lasrar. Detta säkerställer en särskilt robust och långvarig finish på graveringar och stämplar.

Skapa tryckdata för stämplar

Med stämplar är det möjligt att skapa extremt detaljerade mönster, den minsta linjebredden är bara 1 pt (0,4 mm). För absolut skarpa och släta konturer krävs därför tryckdata med en upplösning på minst 600 dpi. Vi rekommenderar därför att du använder layoutprogram som kan arbeta med vektorer. Till exempel InDesign, Corel Draw eller Affiniy Designer.

Så här skapar du tryckdata för stämplar i InDesign:

Steg 1: Det första steget är att skapa ett område för design i InDesign. Gör så som beskrivs i guiden om att exportera en PDF-fil med InDesign. I det här exemplet ska tryckdata skapas för en Green Line-stämpel i versionen “Classic 2600”. Enligt tryckdata är designområdet här 5,6 x 3,5 cm.

Steg 2: Utforma din stämpel. Var uppmärksam på följande specifikationer:

– Objekt och texter måste skapas i 100% svart. Vita områden utelämnas och kommer inte att vara en del av stämpelbilden senare.

– Använd inte grafiska element som övertoningar, rutnät, transparenser, slagskuggor etc.

– Den tunnaste delen av din layout får inte vara mindre än 0,3 mm.

– Teckenstorleken måste vara minst 7 pt, små bokstäver måste vara minst 1,4 mm. Tips: Använd sans serif-teckensnitt för att få en så tydlig stämpelbild som möjligt. På så sätt undviker du också smala seriffer, som kan vara smalare än den minsta linjebredden på 0,3 mm, även om teckenstorleken är tillräckligt stor.

– Skapa grafiska element som vektorgrafik. Vi rekommenderar också att konvertera texter till banor.

Viktigt: Utforma stämpeln så som du vill att bilden av stämpeln ska se ut senare. Skapa INTE utskriftsfilen inverterad – detta steg görs automatiskt under produktionen.

Steg 3: Exportera nu tryckdata enligt anvisningarna i den länkade guiden.

Skapa tryckdata för stämplar i pixelbaserad applikation

Om du skapar dina tryckdata för stämplarna i en pixelbaserad applikation, i motsats till rekommendationen, se till att manuellt ställa in en upplösning på 600 ppi när du skapar tryckdata.

Så fungerar en CO2-laser

Ordet “laser” står för “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” (ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning). Eller för att uttrycka det enkelt: Ljusenergi samlas till en högeffektiv stråle.
För att göra detta stimuleras ett medium, t.ex. en gasblandning med koldioxid, med energi i en speciell kammare. Detta frigör fotoner (ljuspartiklar) och speglar orsakar en kedjereaktion som frigör fler och fler fotoner. En halvgenomskinlig spegel används för att bunta ihop dessa fotoner och skapa en så kallad laserstråle, som kan förstärkas ytterligare och justeras med hjälp av t.ex. en lins. Det buntade ljuset hör till det infraröda spektrumet, som är osynligt för det mänskliga ögat och som kan generera enorm värme beroende på hur mycket energi som används och hur mycket som buntas. Med en effekt på flera kilowatt är den till och med så enorm att tjocka metallplattor kan skäras igenom.

Lasrar används inte bara för stämpeltillverkning

För FLYERALARMS produkter behövs ingen sådan enorm hetta. Här tillverkas stämpelplattorna huvudsakligen av ett gummimaterial eller en PU-förening. För dessa mycket mjukare material krävs endast en effekt på mindre än 100 watt. Detta är tillräckligt för att skapa mönster med en höjd på cirka 0,3 – 0,5 mm. För att göra detta flyttas vagnen med linsen över materialet rad för rad, precis som på en bläckstråleskrivare, och lasern laserar enskilda små områden punkt för punkt. Det damm som uppstår sugs upp av ett speciellt system och eventuella rester tvättas bort i det sista steget.

Men det är inte bara stämpeltextplattor som kan produceras med CO2-laser. I princip kan alla organiska material bearbetas. Beroende på laserinställningarna kan trä, metall eller glas skäras eller graveras. Till exempel kan skärbrädor eller Zippo-tändare också graveras med denna process.

Stefan

About Stefan

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar