Dpi och ppi används ofta synonymt – vilket inte är något problem när man skapar tryckdata. Det finns dock några saker att tänka på.
Även utvecklare av bildredigerings- och layoutprogram har tidigare haft problem med skillnaden mellan dpi och ppi. I en version av Adobe Photoshop kunde man t.ex. ange dpi-värdet för en fil – trots att det egentligen är en specifikation för tryck och inte har något att göra med visningen på skärmen! Är all tydlighet borta? Ja, det är bra. Så från början:
Dpi, ppi och rätt upplösning
Dpi står för Dots per inch, d.v.s. (tryck)punkter per tum. Det är den tryckupplösning med vilken tryckdata appliceras på ett medium. Som layoutskapare har du därför inget inflytande på det dpi-tal som dina layouter skrivs ut med, eftersom det beror på vilken tryckpress som används.
Vad du däremot kan påverka är ppi-talet. Detta beror på att ppi står för Pixels per inch. Denna måttenhet beskriver bildens upplösning men anger inte tryckstorleken . Omvandlingen från ppi till dpi görs automatiskt i prepressfasen (eller av skrivardrivrutinen för hemmabruk). Du behöver bara se till att upplösningen för alla element i din tryckfil motsvarar det korrekta värdet i den faktiska tryckstorleken .
Som regel bör dina tryckdata skapas i 300 till 356 ppi. För större trycksaker eller reklammaterial från DIN A2 räcker det vanligtvis med 100 till 150 ppi. Men det finns också produkter som kräver ett högre ppi-värde. Till exempel bör du göra frimärken med 600 ppi.
I dagligt tal görs ingen skillnad mellan dpi och ppi. Även i den tekniska jargongen hos mediedesigners används termerna ofta omväxlande.
Beräkning av ppi-värdet
I grund och botten måste du skilja mellan absolut och relativ upplösning i ppi-värdet. Om du till exempel tar ett foto med 3000 x 2000 pixlar är detta fotots absoluta upplösning. Relativ upplösning, å andra sidan, uttrycks i pixlar per tum. En tum motsvarar 2,54 cm. Om du nu skriver ut fotot som beskrivs ovan i storleken 30 x 20 cm (dvs. ca 11,8 x 7,9 tum), resulterar detta i en upplösning på ca 254 ppi i förhållande till tryckstorleken – bilden ser därför skarp ut. Om du däremot skulle skriva ut detta foto i storleken 300 x 200 cm skulle den relativa upplösningen vara ca 25 ppi – i detta fall skulle bilden vara mycket pixlig och oanvändbar.
Du använder samma princip när du skapar dina tryckdata. Om du t.ex. vill trycka en affisch i DIN A3-format, bör din tryckfil ha en upplösning på 300 till 356 ppi i detta format.
Så här beräknar du den maximala storleken på din grafik:
Absolut upplösning : minsta relativa upplösning = maximal storlek
Om du t.ex. har skapat en grafik i formatet 1 000 x 800 pixlar och vill trycka den i en bildbroschyr, måste du göra följande beräkning: 1 000 pixlar bred dividerat med 300 ppi motsvarar 3,33 tum (multiplicerat med en faktor på 2,54 motsvarar det ca 8,5 cm). Eftersom du förmodligen vill behålla det korrekta bildförhållandet för din grafik, beräknas höjden på cirka 6,8 cm automatiskt.
Varför är en bild pixelerad trots ett högt ppi-värde?
Denna punkt orsakar ofta förvirring: ppi-värdet för en bildfil, som du kan läsa om i bildegenskaperna, har ingenting att göra med bildens tekniska kvalitet eller enbart pixelgrafiken. Mycket viktigare är bildens storlek i bredd och höjd, dvs. den absoluta upplösningen. Det är alltså inte ppi-talet som är viktigt, utan de dimensioner i vilka detta ppi-tal finns.
Praktiskt exempel: Du skapar tryckdata för en DIN A5-flyer så att din färdiga layout inklusive all grafik och alla bildelement i formatet 14,8 x 21 cm har en upplösning på 300 ppi. I detta fall kommer din design att tryckas i knivskarp kvalitet.
Om du vill trycka en DIN A1-affisch och bara “sträcker” din layout till en större storlek, t.ex. 59,4 x 84 cm, minskar värdet till 75 ppi – vilket innebär att din layout inte längre är tryckbar.
Rätt ppi-värde för din produkt
Ju mindre en produkt är och ju närmare man tittar på layouten, desto högre bör upplösningen vara. Vanligtvis är 300 till 356 ppi tillräckligt för t.ex. flygblad, broschyrer eller tidskrifter. Särskilt stora produkter, t.ex. affischer i DIN A2-format, kan göras med en upplösning på 100 till 150 ppi. Bakgrund: Dessa produkter betraktas vanligen på avstånd.