Skip to main content

Serie om förädlingstekniker: Soft-Feel

By 24. June 2024 BeInspired, Know-how
Was ist Soft-Feel?

En Soft-Feel-förädling gör trycksakerna sammetslena. Den sammetsmatta ytan skyddar också mot slitage och ger den tryckta designen en högkvalitativ finish. Ta reda på hur dina trycksaker kan imponera inte bara visuellt, utan även haptiskt med Soft-Feel.

Du hittar fler bloggartiklar från serien om förädling av tryck här:

Vad är Soft-Feel??

Soft-feel eller soft-touch är en tryckförädling som används för många olika typer av trycksaker, både på stora ytor och för att skapa accenter. Vad är det som gör den så speciell? Det blir tydligt först när du för handen över de ytor som behandlats med Soft-Feel: den karakteristiska sammetslena och matta ytan syns inte bara, utan framför allt känns den. Processen för att applicera denna speciella förädling är ganska enkel: först trycks din design som vanligt på den valda tryckprodukten. Soft-feel-materialet appliceras sedan på de önskade områdena med hjälp av en speciell förädlingsmaskin.

Flyer mit Soft-Feel und Relieflack

Soft-Feel-förädling på ena eller båda sidorna kan också kombineras perfekt med folielaminering eller relieflack. Särskilt den sistnämnda kombinationen känns spektakulär och ser knappast ut som vanligt papper: den mjuka ytan på kaklet bryts av de subtila förhöjningarna i relieflacket, även känt som 3D-lack. Resultatet är en plyschig, kuddliknande känsla. Finns det något bättre sätt att få din målgrupp att minnas dig?

Vilka material och användningsområden passar Soft-Feel för?

Soft-feel-laminering kan användas på en mängd olika material, vilket gör den särskilt mångsidig. I princip är alla matt- och glansbestrukna papperstyper lämpliga. Soft-feel är också perfekt för alla tryckprodukter som hanteras ofta. Det är just här som de får ut sin fulla potential tack vare den extra taktila effekten.

Använd den sammetslena Soft-feel-förädlingen för t.ex.

  • Broschyrer och kataloger: Soft-feel-laminering ger omslagen en behaglig känsla, vilket gör broschyrer, kataloger och andra flersidiga trycksaker till ett nöje att bläddra igenom. Folielaminering ökar också hållbarheten och skyddar mot skrynkling, vilket är särskilt viktigt vid frekvent användning.

 

  • Visitkort: Visitkort kan också förbättras med element som ger en mjuk känsla. Du kan t.ex. framhäva enskilda detaljer eller överraska med en stor, silkeslen yta. Oavsett vilket kommer soft-feel att lämna ett bestående första intryck hos kunder och affärspartners.

 

  • Menykort: Menyer för mat och dryck inom hotell- och restaurangbranschen passerar genom många händer varje dag. Det är därför de är en populär applikation för kuvert med mjuk känsla. Det matta skiktet förlänger kortens livslängd och skyddar dem mot slitage, smuts och fukt. Den avtorkningsbara ytan gör det lätt att ta bort fläckar och ringar, vilket gör underhållet mycket enklare.

För- och nackdelar med Soft-Feel

  • Skydd mot gulning: Dina trycksaker behåller sin fräschör och färgbriljans längre eftersom lamineringen skyddar designen mot gulning.
  • Lätt att torka av: Tack vare den robusta, matta ytan på soft-feel-finishen kan trycksakerna lätt torkas av. Detta är en stor fördel, särskilt inom cateringbranschen, eftersom även glasringar kan tas bort utan problem.
  • Behaglig känsla: De sammetslena mjuka elementen ger en unik taktil upplevelse som lämnar ett positivt intryck på betraktaren.
  • Minskade reflexer: Den matta, mjuka ytan minimerar störande ljusreflexer och förbättrar därmed läsbarheten, även i starkt ljus.
  • Helt tät pappersyta: Lacken tätar pappersytan helt och hållet så att papperets ursprungliga öppna porstruktur inte längre är märkbar.
  • Förlust av färgbriljans: Trots den intensiva färgeffekten kan färgerna förlora en del av sin briljans.
  • Temperaturkänslighet: Vid extrema temperaturer kan soft-feel-beläggningen ändra sina egenskaper, t.ex. bli bräcklig eller klibbig.

Vilka motiv är lämpliga för Soft-Feel?

Det borde vara klart vid det här laget: Soft-Feel erbjuder ett brett utbud av alternativ för att förbättra tryckta produkter. Men vilka motiv kan du använda för att uppnå maximal effekt? Använd till exempel soft-feel-beläggningen för att framhäva bokstäver. Den matta, mjuka ytan kan framhäva viktiga textpassager eller slogans, vilket gör att de sticker ut tydligt från resten av designen och – för syn- och känselorganen – blir mer minnesvärda. Naturligtvis fungerar det också bra med detaljer i bilder och illustrationer som är särskilt i fokus.

Tematiskt lämpliga motiv som är naturligt mjuka eller gummiaktiga är också idealiska för att lägga till en soft-feel finish. Tänk på produkter som bildäck, vars gummiaktiga textur ser särskilt autentisk ut tack vare förädlingen, mjuka moln eller söta strumpor vars mjukhet betonas av kaklet.

Druckveredelung Soft-Feel
Visitenkarten mit Soft-Feel Folienkaschierung

Hur haptiska effekter förstärker ditt budskap

Kombinationen av visuella och taktila effekter gör att din målgrupp kan uppleva trycksaker med flera sinnen. Eftersom soft touch, relieflack, hot folier och andra ytor gör designen inte bara synlig utan också påtaglig. Och det lönar sig. Ett attraktivt utformat visitkort eller vykort är mer sannolikt att plockas upp och tittas på upprepade gånger. Särskilt om papperet och förädlingen är harmonisk och i linje med ditt företags image.

Beställ en provsats med förädlingarna och kom i kontakt med materialet

Vid det här laget har du bekantat dig med den visuella sidan av soft touch, du har ju trots allt läst den här artikeln och sett färgproverna. Men hur känns den sammetslena förädlingen egentligen? Du kan se det själv genom att beställa en provsats. Förutom ett vackert designat DIN A5-kort med soft touch hittar du också imponerande förädlingsprover med inspirerande motiv som du kan titta närmare på och röra vid.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar