Skip to main content

Serie om förädlingstekniker: Letterpress

By 13. May 2024 May 16th, 2024 BeInspired, Know-how
FLYERALARM Blog Letterpress

Förädlet med Letterpress får dina trycksaker en speciell känsla med tydligt igenkännbara element. Här kan du läsa mer om letterpressprocessen, som ger visitkort, vykort m.m. en viss tredimensionalitet.

Du hittar fler bloggartiklar från serien om förädling av tryck här:

Vad är Letterpress?

Letterpress, även känt som Boston Style, är en djuptrycksprocess. Vissa delar av din layout pressas in i papperet med hjälp av en präglingsform, vilket ger det tryckta resultatet ett speciellt djup och struktur.

Termen letterpress kommer från engelskan och betyder boktryck. Tekniken har en lång tradition som går tillbaka till 1450, då Johannes Gutenberg tillverkade rörliga blytyper i Strasbourg, vilket gjorde det möjligt att trycka i serier. Idag sker tryckningen med skräddarsydda tryckplåtar i plast eller metall, så kallade klichéer, som tillverkas efter individuella önskemål och motiv.

Under tryckprocessen applicerar letterpressmaskinerna inte bara färg på papperet, utan trycker också in den önskade designen som en relief utan någon offset. Detta skapar det karaktäristiska djup som kännetecknar metoden och lämnar bokstavligen ett intryck både visuellt och haptiskt.

De speciella egenskaperna hos Letterpress

  • Klassisk prägling med eller utan färg
  • Märkbara och synliga reliefstrukturer
  • Elegant helhetsintryck

Vilka material lämpar sig för boktryck?

För letterpress bör du välja obestruket papper som är absorberande och voluminöst – eftersom den tryckta bilden blir oren på bestruket papper och om ytvikten är för låg går präglingseffekten förlorad. Letterpress är särskilt effektivt på material med hög ytvikt som ger trycket extra djup, t.ex. kartong av trämassa eller bomullspapper. Efterbehandlingen visar också sin fulla effekt på papper av särskilt hög kvalitet, t.ex. Gmund-papper eller obestruket papper.

Letterpress är det perfekta valet för tryckprodukter i små format utan veck. Den tredimensionalitet som skapas genom efterbehandlingen gör vykort eller inbjudningskort till en speciell höjdpunkt i brevlådan och ger visitkort ett mervärde. Menykort i boktryck med träådring är också en garanterad aptitretare som eleganta menyer i cateringbranschen eller som instickskort.

FLYERALARM Druckveredelung Letterpress

Vilka motiv ska du använda för letterpresstekniken?

Letterpress fungerar särskilt bra med enkla mönster med tydliga linjer och geometriska former. Om du vill använda djupprägling för fina element, se till att de är tillräckligt breda. Annars kommer för många fina detaljer att gå förlorade.

Detta gäller även för enskilda element som ligger nära varandra, t.ex. feta bokstäver som ligger tätt. Här kan de inre utrymmena lätt bli suddiga. Om de enskilda motiven ligger för nära varandra blir de snabbt ett enda, djupt präglat block. Det är därför bättre att fokusera på enskilda, exakta element som förfinas med letterpress och på så sätt framhävs. När det gäller färgytan är mindre mer: med stora, platta färgytor ser färgresultatet ofta lite ”grumligt” ut.

Lämpliga motiv:

  • Typografiska element, t.ex. monogram
  • Framhävande av enskilda element, t.ex. logotyper
  • Tydliga linjer och geometriska former

Olämpliga motiv:

  • Täta, filigrana element
  • Stora, färgade områden
  • Feta bokstäver med tätt mellanrum

Letterpress: Se det med egne øjne!

Vill du uppleva Boston-stilen inte bara genom grafiska exempel, utan också få ett haptiskt intryck? Beställ då en gratis pappersprovbok med totalt 72 olika material- och förädlingsvarianter här.

För pappersprovboken
FLYERALARM Papiermusterbuch
Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar