Alla papper är inte likadana. Ytvikten är t.ex. en av de viktigaste egenskaperna och är en av de avgörande faktorerna för korrekt användning.
För att välja det perfekta materialet för din tryksak finns det ett antal saker att tänka på: från färg till storlek och rätt ytvikt. Men vad betyder “gramvikt” egentligen?
Om du beställer klassiska flyers från FLYERALARM kan du välja bland ett brett urval av papper med en gramvikt på 70 till 400 g. Det betyder inte att vikten på papperet är densamma som vikten på flyern. Denna vikt betyder inte att en flyer väger 70 eller 400 gram. Snarare betyder det vikten per kvadratmeter, d.v.s. hur tungt är ett ark av motsvarande papper på 1 x 1 m. Därför pratar vi i detta sammanhang också om gramvikt. I allmänhet kallas papper med en vikt på 150 g/m2 eller mer papp, och papper med en vikt på 600 g/m2 eller mer kallas kartong.
Rätt papperstjocklek för rätt budskap
Utifrån gramvikten får du inte bara ett intryck av hur tungt materialet är utan även hur tjockt och robust det är. Ett lätt papper är mycket tunnare och mindre starkt än ett relativt tungt papper. För de flesta produkter är denna egenskap vanligtvis mycket avgörande. Å ena sidan definierar det produktens hållbarhet och livslängd. Å andra sidan är det inte bara det visuella intrycket som gör intryck på kunder eller affärspartners. Materialets strukturella egenskaper bidrar också avgörande till det önskade intrycket. Ett fast och stadigt visitkort ger t.ex. ett mycket bättre intryck än ett tunt visitkort. Därför har visitkort vanligtvis en minsta tjocklek på 250 g (t.ex. Silverstar) och kan vara upp till 925 g (t.ex. Multilayer) “tunga”. Detsamma gäller för vykort: ju högre gramvikt, desto mer motståndskraftiga är de och desto mindre skada kommer de att drabbas av på dina resor. Ytterligare skydd uppnås med ytbehandlingar som t.ex lackering eller foliebeläggning.
Men tunn och lätt är inte alltid lika billigt som dåligt. Tvärtom: beroende på användning och med rätt design kan en lättare produkt se elegant och snygg ut. Om du t.ex. vill marknadsföra en fräsch parfym eller lösa sommarkläder, är en massiv tidningsbilaga ganska olämplig. Här passar ett tunt papper med behaglig känsla bättre. En annan fördel med den lägre ytvikten: I många fall minskar den vikten portot. Speciellt om du skickar många brev är detta en aspekt som inte ska underskattas. Det gör bokstavligen skillnad om du väljer 80g eller 120g offsetpapper. Men som med alla produkter måste du väga kostnads-nyttofaktorn och bestämma hur du vill presentera dig själv och din verksamhet.
Pappersprovbok
Och om du behöver hjälp med att bestämma vilket material som passar dina idéer rekommenderar vi vår kostnadsfria pappersprovbok. Här kan du bläddra igenom över 50 papperstyper och få ett fantastiskt intryck av färgeffekten och känslan.
Ett sista tips: sätt prägel på de enskilda delarna av ditt brevpapper in i minsta detalj – inte bara när det gäller design, utan även när det gäller valet av papper. Brevpapper, visitkort och informationsbroschyrer av samma papperstyp och med matchande ytvikter ger ett professionellt och skräddat intryck. Det ger ditt varumärkes närvaro utseendet av en enhetlig helhet.