Skip to main content

Gör en tryckklar fil i InDesign

By 11. October 2022 December 12th, 2022 Know-how, Tutorials

Grunden för en lyckad trycksak är en korrekt gjord och exporterad fil, och för detta finns det några viktiga saker att ta fasta på. I det här inlägget lär du dig att gör en tryckklar fil i InDesign.

Adobe InDesign har under många år varit layoutprogram nummer ett för att gör en tryckklar fil. I synnerhet för produkter med flera sidor eller mer komplexa layouter med specialfärger eller förädling. Utöver alla olika designmöjligheter erbjuder programvaran också olika alternativ för att exportera den färdiga designen. Rätt export av PDF-filer är A och O för ett bra utskriftsresultat. Nedan hittar du steg-för-steg-instruktioner för en tryckklar PDF, som krävs av ditt onlinetryckeri FLYERALARM, för att kunna behandla din order på bästa sätt. Instruktioner och skärmdumpar grundar sig på InDesign CC för Windows, men proceduren för äldre versioner och Mac-användare är nästan identisk.

Steg 1: Installera ICC-profiler

För att skapa och exportera utskriftsdata korrekt är rätt ICC-profil en viktig del i det hela. Ladda ner “ISO Coated v2” (för reklamartiklar) och “ISO Coated v2 300%” (för övriga tryckprodukter) under kategorin “ICC-profiler för ECI (gamla versioner)” på eci.org/en/downloads. För att installera den högerklickar du på önskad profil i Windows och väljer “Installera”. Om du använder en Mac så kopierar du önskade profiler till mappen Library / ColorSync / Profiles / Recommended.  Du kan nu komma åt dem i alla program som används.

För att arbeta direkt med rätt färgprofil i InDesign väljer du menyn Redigera> Färginställningar och här motsvarande CMYK-arbetsfärgrymd.

Steg 2: Skapa filen

Välj de grundläggande inställningarna för ditt dokument. Ange slutformatet för din produkt i “bredd” och “höjd” och skärmånen i “bleed” (utfall), som du hittar i motsvarande datablad för produkten. I exemplet skapar vi ett A5-reklamblad som kräver 1 mm utfall på varje sida.  Detta markeras som en röd linje i dokumentet. Om du har element i din design som ska gå hela vägen ut till kanten, placera alltid ditt innehåll (grafik, foton, bakgrunder, etc.) ända ut till den röda linjen.

Steg 3: Export

När du är färdig med att designa produkten klickar du på File> Export. Ange ett namn för din fil i fönstret som öppnas och välj “Adobe PDF (print)” som filtyp. Nu kommer du till exportinställningarna med följande kategorier:

  • General

    Välj “PDF / X-3: 2002” som Adobe PDF-specifikation (1) och ställ in “PDF / X-3: 2002” under Standard och “PDF 1.3” under Kompatibilitet (2).  Se också till att exportera enskilda sidor och inte uppslag (3).

    Ett undantag är data som är avsedda för utskrift på kläder eller bomullspåsar. Dessa måste exporteras som PDF / X-4.

  • Compression

    För färgbilder eller bilder i gråskala, ställ in den bikubiska downsamplingen till 356 pixlar per tum.

  • Marks and Bleeds

    För att få med utfallet vid export, kryssa i rutan “Use document bleed settings”.  Se också till att inga rutor för de andra skriv- och skärmärkena är ibockade.

  • Output

    Välj “No color conversion” för färgkonvertering och kontrollera i namnet på Output Intent Profile Name, så den är inställd till “ISO-Coated v2 300%” (för tryckta produkter som oftast är papper) eller “ISO-Coated v2” (för reklamtryck).  På grund av förinställningarna i steg 1 bör rätt färgprofil dock redan valts automatiskt.

  • Advanced

    Här ser du till “Hög upplösning” är inställt för att reducera transparens.

  • Security

    Om du valde “PDF / X-3: 2002”, borde du inte kunna ställa in något i den här kategorin – och det är meningen. Om ett lösenord krävdes för att öppna och/eller skriva ut, skulle vi inte kunna använda din fil.

  • Summary

    Här kan du snabbt se alla inställningar du gjort i de enskilda kategorierna. Om det gjorts justeringar som är felaktiga eller inte kompatibla, får du en varning om det.

När du har genomfört alla inställningar, klicka på “Export” så får du din tryckbara PDF. Du kan ta reda på hur du kontrollerar detta igen innan du lämnar över det till skrivaren i vår artikel “Kontrollera tryckfil med Adobe Acrobat Pro XI“.

Letar du nu efter kläder, efter att ha konverterat din grafik? På flyeralarm.com hittar du ett stort urval av skjortor, skjortor, jackor och accessoarer för män och kvinnor, som du kan designa efter dina önskemål.

Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar