Det finns många olika sorters papper att välja mellan när du beställer till exempel flyers eller affischer, men vad är skillnaden? Huvudsakligen delas papper in i två kategorier: bestruket och obestruket papper. Vi förklarar vad detta betyder och vilka egenskaper som kännetecknar dessa papper.
Bestruket papper
På bestruket papper har man lagt på ett lager med fyllnadsmedel för att förfina och jämna ytan. Detta fyllnadsmedel består mest av lera, kaolin, kalciumkarbonat och andra ämnen. Beläggningen appliceras på papperet, sprids med en rakel och förseglar således ytan. Efter att blivit bestruket är papperet till en början matt, så för att få en glansig produkt behövs mer arbete i en så kallad kalander. Med tryck och värme slätas pappren ut och satineras alltså av rullar. Detta gör pappret jämnare och mer stabilt och gör så att det absorberar mindre färg. Dessutom får du är en finare utskrift, färgåtergivning och detaljrikedom än på obestruket papper. Detta är till exempel idealiskt för reklamtryck som flyers, foldrar eller affischer. För att producera papper av hög kvalitet, t.ex. konstpapper, upprepas behandlingen på pappret flera gånger.
Till bestruket papper räknas:
Mattbestruket papper: Skapa högkvalitativa tryckprodukter med en kraftig och klar färgåtergivning. Konturerna är skarpa och den reflekterande optiken gör texter lätta att läsa.
Glansigt papper: Ett glossigt papper skapar en flott look som imponerar med sin fina färglyster. Liksom den matta versionen kan det vara behandlad med lack och åldras väl.
Chromo-kartong: Bestruket flera gånger, kännetecknas av hög volym och stadga, vilket gör det mycket lämpligt för exempelvis visitkort.
Obestrukna papper
De obestrukna papperskvaliteterna inkluderar alla träfria eller trähaltiga papper som tillverkas utan syntetiskt innehåll. I ytan märks vanligtvis fibrerna, det är grövre och har mer öppna porer. Detta innebär att de absorberar tryckfärgen mycket bra, vilket i sin tur leder till att tryck med finare, mer detaljerat raster är svårt. Av denna anledning är de vanligtvis också enkla att stämpla eller skriva på med penna. Till exempel är de mycket lämpliga för brevpapper eller för fakturor. Dessutom kännetecknas de av mjuk bildåtergivning, god läsbarhet och ett naturligt utseende.
Till obestrukna papper räknas:
Offsetpapper: Ett träfritt papper med en matt yta. Färgen på trycket är inte lika intensiv som på bestruket papper. Eftersom tonplattor och större områden med färg kan få en ojämn applicering, är det bra att göra dem lite ljusare än vanligt. På detta sätt bevaras kontrasterna och bildskärpan bättre.
Naturpapper: Papperet är tillverkat av cellulosa som är blekt utan klor, och absorberar en relativt stor mängd färg på grund av dess grova yta. Bilder blir extra mjuka och varma på naturpapper. Med det naturligt cremefärgade pappret bör bilder göras något ljusare, lite som på offsetpapper.
Återvunnet papper: I regel består återvunnet papper av 100% pappersavfall och har inte bara det typiska utseendet på ett miljöpapper, utan har också en motsvarande känsla. FLYERALARMs återvunna papper har en hög vithetsgrad.
Som ni ser är papper väldigt olika och det är inte alltid så lätt att välja rätt. En stor hjälp är FLYERALARM pappersprovbok som du kan beställa gratis. Bläddra igenom mer än 50 olika papperstyper och låt dig inspireras.
Pappersprovbok