Skip to main content

Wat zijn goede relatiegeschenken?

By 30. mei 2024 juni 21st, 2024 BeInspired
Was sind gute Mitarbeitergeschenke?

Kleine tekenen van waardering houden het personeel op de been – en zorgen voor een extra motivatieboost. Personeelsgeschenken zijn een geweldige en eenvoudige manier om waardering uit te drukken, vooral bij persoonlijke gelegenheden.

Waarom heb je personeelsgeschenken nodig?

Deze vraag komt waarschijnlijk meer voort uit de geest van de jaren ’70 en ’80: “Je hoeft je werknemers geen cadeaus te geven, je betaalt tenslotte hun salaris al!”. Wie er in 2023 nog zo over denkt, vindt waarschijnlijk ook dat werknemers voor hun kantoorkoffie moeten betalen, vindt ergonomische werkplekken hocus pocus en vindt dat werknemers hooguit inspraak moeten hebben in de keuze van de kantinelunch. Als ze al inspraak hebben.

De tijden zijn echter veranderd. Tegenwoordig moeten bedrijven zich inspannen om goed opgeleide specialisten aan te nemen. Naast een eerlijk loon horen daar moderne randvoorwaarden bij. Gratis koffie bijvoorbeeld.

Goede bureaustoelen, mobiele fysiotherapieprogramma’s in het kantoorgebouw, een bedrijfsfiets, korting bij de plaatselijke sportschool en andere dingen die goed zijn voor de gezondheid van werknemers. En kleine cadeautjes voor speciale gelegenheden. Dit hoeft geen enorme post in de personeelskosten te zijn. Het personeelsgeschenk moet immers een speciale blijk van waardering zijn – wat betekent dat je niet elke paar weken cadeautjes hoeft in te pakken.

Bij welke gelegenheden kun je werknemers cadeaus geven?

Kerst, Pasen en de verjaardag van de werknemer – dit zijn de meest voor de hand liggende gelegenheden voor personeelsgeschenken. En dat is natuurlijk niet verkeerd. Werknemersgeschenken hebben echter een echt motiverend effect als ze niet voorspelbaar zijn. Bijvoorbeeld als …

  • Welkomstgeschenken: Weinig dingen zijn zo spannend als de eerste werkdag. Rugzakken voor laptops, notitieblokken van goede kwaliteit of een isolerende thermomok zijn bijvoorbeeld geweldige manieren om je nieuwe teamleden meteen vanaf het begin blij te maken en ze perfect voor te bereiden op hun dagelijkse werk. Natuurlijk bedrukt met je bedrijfslogo – je nieuwe medewerkers moeten zich immers snel met je bedrijf kunnen identificeren.
  • Jubileumgeschenken: Werknemers die al lang in dienst zijn, zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Het is daarom iets heel speciaals als mensen al jaren of zelfs tientallen jaren loyaal zijn aan je bedrijf. Beloon deze loyaliteit met hoogwaardige geschenken voor je werknemers. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gepersonaliseerde  een elegante schrijfset of een praktische zakparaplu met merknaam?
  • Bonussen voor het doorkomen van de proeftijd: Natuurlijk zal iedereen die de proeftijd heeft doorstaan sowieso blij zijn met een vast dienstverband. Maar waarom zou je van de stille ondertekening van een saai contract geen klein evenement maken? Nodig de collega’s van de nu vaste werknemer uit, geef ze een bedrukte mok om ze te feliciteren en vier het nieuwe arbeidscontract.
  • Afscheidscadeaus: Aan alles komt een eind. En als het tijd is dat een van je werknemers van baan verandert of met welverdiend pensioen gaat, kun je hem of haar bedanken met een afscheidscadeau. Dit getuigt van goede stijl – en motiveert je werknemers. Je toont immers grootsheid en neemt op gepaste wijze afscheid van een verdienstelijke werknemer. Dit creëert een goede werksfeer en verhoogt de algemene stemming.

Wat zijn goede relatiegeschenken?

Een goed personeelsgeschenk moet …

  1. passen bij je bedrijf.
  2. passen bij de werknemer in kwestie.
  3. zinvol en nuttig zijn voor het dagelijks leven.

Niet zo gemakkelijk, toch? Om de lange zoektocht naar geschikte relatiegeschenken voor je gemakkelijker te maken, hebben de productmanagers van FLYERALARM een kleine selectie voor je samengesteld. Natuurlijk kunnen alle personeelsgeschenken worden aangepast en afgewerkt met je bedrijfslogo.

Zijn personeelsgeschenken belastingvrij?

Belangrijke opmerking: Deze informatie is alleen bedoeld als richtlijn en vormt geen belastingadvies.

Voor 2024 mag je tot maximaal 1,92% van de loonsom tot 400.000 euro besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je medewerkers. In 2023 was dit percentage nog 3%, hetzelfde als in 2020 en 2021. Voor het deel van de loonsom boven 400.000 euro is de vrije ruimte vastgesteld op 1,18%. Per werknemer is er een maximum van 2.658 euro aan onbelaste vergoedingen.

Houd er rekening mee dat er binnen organisaties vaak regels gelden voor het geven en accepteren van geschenken, meestal met een grens van 40 of 50 euro. Deze regels zijn bedoeld om omkoping en belangenverstrengeling te voorkomen.

Conclusie: personeelsgeschenken verhogen de motivatie

Geschenken voor je werknemers zorgen voor een motivatieboost. Meer nog dan een paar extra euro’s op de bankrekening, is een gepersonaliseerd geschenk dat het dagelijks leven van de ontvanger vergemakkelijkt een tastbare ervaring die je werknemers graag keer op keer zullen ontvangen. Dit heeft een langetermijneffect – en zelfs een impact op werknemers die nog geen geschenk hebben ontvangen. Het laat immers zien dat je om je collega’s geeft.

Marco

About Marco

Marco is geboren voor het bloggen en is de tekstmachine van het team. Hij heeft een breed scala aan interesses en de ideeën borrelen continu in hem op. Hij heeft één specialiteit: ecologische en economische drukprocessen.

Laat een reactie achter