Wil je een flyer maken voor je nieuwste actie, product of festival? Wij geven je in dit blog 7 tips waardoor iedereen een flyer kan ontwerpen. Ook als je geen grafische kennis hebt, wordt het met dit blog appeltje eitje om een flyer te maken.
1.Bepaal het doel van je flyer
Waarom maak je een flyer? Wil je jouw doelgroep laten kennismaken met je merk, moeten ze jouw merk volgen op social media of een kaartje kopen voor een evenement? Heb je een kortingsactie of begint de uitverkoop? Zorg ervoor dat je heel goed duidelijk hebt waarom je flyers laat drukken. Met deze informatie kun je een relevante flyer ontwerpen die past bij de doelgroep.
2. Bedenk een bijzondere titel
Zorg voor een korte en pakkende titel die duidelijk is en nieuwsgierig maakt. De boodschap die je wilt overbrengen moet meteen duidelijk zijn, anders wordt je flyer niet verder bekeken. Probeer je doelgroep ook nieuwsgierig te maken door te vertellen wat bijzonder is. Krijgt de doelgroep korting, is er iets nieuws aan je product of wat maakt dit evenement uniek? Zo maak je mensen nieuwsgierig en gaan ze de rest van de folder lezen.
3. Wat wil je doelgroep weten?
Less is more, geldt zeker bij de tekst van een flyer. Vertel niet wat jij wilt vertellen, maar vertel wat de lezer wilt en moet weten: wie ben je, wat doe je en waarom is dit interessant voor de lezer? What’s in it for them? Voor aanvullende informatie verwijs je naar de website. Zo zorg je ervoor dat je de aandacht van de lezer vasthoudt en richt je op de call to action. Dit is de actie die je wilt dat de doelgroep uitvoert nadat ze jouw flyer hebben gezien. Voorbeelden hiervan zijn: website bezoeken, afspraak maken, volgen op social media, toegangskaartje of product kopen of het e-mailadres achterlaten.
4. Gebruik superscherpe afbeeldingen
Dit is een open deur maar toch erg belangrijk om dubbel te checken: gebruik afbeeldingen met 300 DPI. Dit kun je controleren door met de rechtermuis op de afbeelding te klikken en bij instellingen te kijken. Als de afbeeldingen niet scherp zijn op je flyer dan kom je niet professioneel over en doet dit af aan het imago van het eindproduct of de dienst die je levert. Zorg er ook voor dat het beeld prikkelt en iets toevoegt. Heb je zelf geen goede afbeeldingen? Maak dan gebruik van een beeldbank.
5.Flyer formaat
Bedenk bij het ontwerpen van een flyer ook na over het formaat. Wil je dat de doelgroep de flyer meeneemt in haar tas, broekzak of portemonnee? A5 flyers is het meest gekozen formaat. Die past gemakkelijk in een tas of rugzak. Wil je zeker van zijn dat je doelgroep de flyer meeneemt? Het A7 formaat is een stuk kleiner en valt ook weer op. Dit formaat past in je broekzak of portemonnee, maar hier kun je geen alinea’s met tekst op plaatsen. Een A4-formaat is weer meer geschikt als je de flyer op een balie van een winkel of receptie wilt neerleggen. Bedenk daarom goed wat het doel is van jouw flyer en wat je wilt dat de doelgroep met de flyer doet.
6. Meten is weten
Je hebt 10.000 flyers gedrukt en verspreid. Hoe weet je nu of je flyer effectief was en jouw doel heeft bereikt? Meten is weten! Plaats op je flyer een unieke actiecode waarmee de doelgroep kan inloggen, korting krijgt of een cadeautje op je website. Zo kun je precies meten hoeveel extra bezoekers door je flyer naar je website, webshop of evenement zijn gekomen.