Skip to main content

Gerecycleerd papier en natuurpapier: wij leggen het uit!

By 19. januari 2023 januari 23rd, 2023 Technology

Waarom is gerecycled papier milieuvriendelijk? Hoe worden ze gemaakt? Kun je eigenlijk wel papier recyclen? En wat onderscheidt gerecycleerd papier van natuurpapier? In dit blog geven wij jou het antwoord op al je vragen.

Wat is gerecycled papier?

Zuiver gerecycleerd papier is de term die wordt gebruikt voor papiersoorten die voor 100 % uit oud papier of karton bestaan. Dit papier spaart de houtreserves van onze planeet omdat er geen vers hout nodig is voor de productie. Bovendien bespaart gerecycleerd papier volgens het initiatief Pro Recyclingpapier gemiddeld 78% water, 68% energie en 15% CO2-uitstoot in rechtstreekse vergelijking met papier van nieuwe vezels.

Gerecycleerd papier is voor de consument in de handel herkenbaar aan zogenaamde milieukeurmerken of milieukeurmerken. De bekendste daarvan is waarschijnlijk het Duitse der Blaue Engel. Al meer dan 40 jaar staat het officiële milieukeurmerk van de Duitse regering voor de hoogste normen bij de certificering van milieuvriendelijke producten en diensten. In Nederland vind je het keurmerk o.a. op verschillende soorten papier en papierproducten. In de papiersector stelt der Blaue Engel strenge richtlijnen vast voor de productie en de kwaliteit van verschillende soorten gerecycleerd papier, zoals druk- en perspapier (DE-UZ 72), grafisch papier en karton (DE-UZ 14a), papier dat voor 100 % uit gerecycleerd papier bestaat voor papiercontainers (DE-UZ 217a) en vele andere producten.

Is al het papier recyclebaar?

Het verrassende antwoord: Nee. Want in feite kan niet van elke papiersoort nieuw gerecycled papier worden gemaakt. De reden: aan veel papierproducten worden andere stoffen en materialen toegevoegd die verhinderen dat de eindproducten bij het oud papier in de blauwe bak terechtkomen en vervolgens worden gerecycleerd. Concreet betekent dit dat je papierafval uitsplitsen cruciaal is! Want ook al klinkt het misschien logisch – niet alle consumenten gooien gebruikte papierproducten op de juiste manier weg. Hier zijn enkele voorbeelden waarvan jij misschien niet op de hoogte was.

  • Inpakpapier met glitter of metalen elementen hoort in de zwarte bak (restafval). Gewoon bedrukt inpakpapier daarentegen kan bij het oud papier worden weggegooid.
  • Melkpakken zijn aan de binnenkant bekleed met aluminium. Zij worden dus geclassificeerd als samengestelde kartonnen verpakkingen en moeten als verpakking in de oranje plastic zak worden weggegooid.
  • Behangresten horen bij het restafval vanwege de pastaresten in het materiaal.
  • Vooral artistiek designpapier met vernis, folie en andere coatings moet in de zwarte bak (restafval).
  • Zelfklevend papier zoals etiketten, stickers of zelfs enveloppen en enveloppen met zelfklevende plakstrips moeten als restafval worden verwijderd. Tenzij het papier gelabeld is met der Blaue Engel. In dat geval is de gebruikte lijm volgens de erkende testmethoden INGEDE 12 & Score Card als voldoende scheidbaar beoordeeld en kan het papier als oud papier in de blauwe bak belanden.

Hoe recycle je papier?

Naar het oud papier en dan? Ontdek hieronder stap voor stap hoe gebruikt karton, zoals eierdozen, kleine en grote kartonnen dozen en verpakkingen, oude documenten, kranten, tijdschriften, reclamefolders en dergelijke worden omgezet in nieuw gerecycled papier.

Stap 1: uitzoeken

Bij aankomst in de papierfabriek moeten de grote bergen oud papier eerst worden ontdaan van alle resterende onzuiverheden. Papierclips, nietjes, plastic resten en andere vreemde voorwerpen raken verstrikt in de filters van grote zeeftrommels en worden zo uitgesorteerd.

Stap 2: uitwassen

De volgende stap is het verwijderen van de inkt van het papier. Hiervoor wordt het papier opgelost in water om een vezelpulp te vormen. Verschillende zeepstoffen wassen dit dan voorzichtig uit. De zeep bindt zich aan de inktdeeltjes en maakt ze los van het oud papier. Vervolgens worden zeep en inkt van de vezelpulp afgeroomd.

Stap 3: bleken

Afhankelijk van hoe wit het gerecycleerde papier moet zijn, worden de vezels gebleekt met behulp van verschillende processen en chemicaliën. Bij veel gecertificeerd papier gebeurt dit bijzonder voorzichtig door het gebruik van chloorvrije bleekmiddelen.

Stap 4: uitlekken en drogen

Nadat de papierpulp nogmaals is verdund, sijpelt deze door een fijnmazige zeefsectie. Wat dan overblijft is een continu vezelweefsel dat zich voortzet op een eindeloze band. Enorme rollen drukken nu het overtollige water uit het mengsel. De eindeloze papierbaan gaat vervolgens door verschillende droogcilinders totdat er geen vocht meer in het papier zit.

Stap 5: oprollen en snijden

Zodra de papierbaan volledig droog is, wordt hij op grote rollen gewikkeld. Tenslotte worden deze rollen in hanteerbare eenheden gesneden. Het gerecycleerde papier is nu klaar en kan worden gedistribueerd voor verdere verwerking en klaargemaakt voor de verkoop.

Natuurpapier, wat is dat?

In tegenstelling tot gerecycleerd papier kan ongestreken papier niet op slechts één manier worden geproduceerd. Het is namelijk een algemene term voor speciale papiersoorten die worden gekenmerkt door een natuurlijk uiterlijk, milieuvriendelijke productieprocessen en/of de toevoeging van verschillende milieumaterialen. Steenbindpapier is bijvoorbeeld gemaakt van ca. 80 % echte kalksteen, graspapier heeft zichtbare insluitsels van het natuurlijke materiaal, crèmekleurig ongestreken papier bekoort met een bijzonder edele uitstraling … Of je kiest voor FSC®- en PEFC™-gecertificeerd papier uit duurzame bosbouw. De beslissing is geheel aan jou.

Doreen

About Doreen

Doreen is een echte copywriter die al menig toetsenbord tot het uiterste heeft gedreven. Ze heeft een brede interesse en is altijd thuis geweest in marketing. Haar favoriete bezigheid is om door te dringen tot de kern van nuttige kennis over drukwerk en creatieve reclame-ideeën.

Laat een reactie achter