Skip to main content

Gebruik festivals voor je marketing

By 12. juni 2024 augustus 19th, 2024 BeInspired

Waarom festivals perfect zijn voor jouw merk: Hoe je jouw doelgroep bereikt in een relaxte sfeer

Festivals zijn dé plek voor slimme marketingstrategieën. Hier kom je terecht in een bruisende menigte van mensen met dezelfde interesses, die allemaal in een ontspannen sfeer verkeren en zin hebben in een feestje. Benieuwd hoe je deze mensen kunt enthousiasmeren voor jouw merk? Lees dan verder!

Een weekend lang genieten: waarom festivals zó populair Zijn

Een weekend lang kamperen, luide muziek en een geweldige sfeer: festivals zijn al jaren immens populair, vooral onder jongvolwassenen. Uit onderzoek van Statista blijkt dat maar liefst 40 procent van de Duitsers tussen de 15 en 30 jaar jaarlijks minstens één festival bezoekt. Alleen al in Duitsland worden er elk jaar meer dan 500 festivals georganiseerd, van het wereldberoemde heavy metal-festival in het noorden van het land tot kleine lokale events met een specifieke focus.

In 2015 trokken festivals en feesten in Duitsland maar liefst 32 miljoen bezoekers, volgens het Hessische Statistische Landesamt. Dit betekent een enorme kans voor marketing. Met een beetje creativiteit bereik je op festivals talloze mensen binnen jouw kernpubliek en positioneer je je merk in een jong en dynamisch milieu.

Festivals: De Ideale plek om je doelgroep te ontdekken

Het Nederlandse festivallandschap is ongelooflijk divers. Naast de grote, internationaal bekende rock- en heavy metal-festivals is er in de afgelopen decennia een zeer uiteenlopende festivalcultuur ontstaan. De meeste bezoekers trekken natuurlijk naar de vele muziekfestivals, waar voor elke muzieksmaak wel iets te vinden is: van reggae en jazz tot klassieke muziek en techno. Maar ook filmfestivals, theaterfestivals, autoshows en tal van andere niche-evenementen trekken een enthousiast publiek aan.

Dit is geweldig nieuws voor jou! Met een beetje creativiteit vind je altijd wel een festival dat perfect aansluit bij jouw doelgroep. Ben je bijvoorbeeld een middelgroot bedrijf op zoek naar nieuwe stagiaires? Dan zijn lokale muziekfestivals met een jong publiek de ideale plek. Ook hogescholen, rijscholen, zorgverzekeraars en verenigingen kunnen hier hun toekomstige klanten bereiken.

Biologische supermarkten, fairtrade-winkels, natuurcosmetica, yogastudio’s, fietswinkels en openbaar vervoersbedrijven zijn dan weer uitstekend vertegenwoordigd op reggae- of alternatieve festivals. Deze evenementen trekken vaak milieubewuste mensen aan die bereid zijn te investeren in een duurzame levensstijl.

Waar jouw merk op festivals thuis hoort

Autodealers, motorzaken, oldtimer-garages, bars, kledingwinkels en barbiers kunnen hun doelgroep perfect bereiken op bijvoorbeeld Bikeweeks, trucker- en tuner-events of rock-, blues- en countryfestivals. Hier tref je voornamelijk mannen of technisch ingestelde vrouwen aan. En als je outdoor kleding, kampeerartikelen of barbecues verkoopt, kun je gerust op elk meerdaags openluchtfestival reclame maken. De bezoekers daar zijn per definitie dol op kamperen en outdoor avonturen.

Maar hoe trek je als merk de aandacht op een festival?

Of het nu gaat om een groot festival met meer dan 100.000 bezoekers of een klein, lokaal event: geen enkel festival kan zonder sponsors. Afhankelijk van de grootte en bekendheid van het festival kan tot een derde van de kosten worden gedekt door sponsoring. Vaak bieden organisatoren verschillende sponsorpakketten aan, variërend van hoofdsponsoring tot een eenvoudige aanwezigheid op het terrein.

Maak van jouw festivalstand een blikvanger

Een opvallende festivalstand hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zorg voor een consistent ontwerp van je tent, mobiele balie, vlaggen en andere materialen in je huisstijl. Op openluchtfestivals is het belangrijk dat je stand weerbestendig is. Voeg comfortabele ligstoelen toe en nodig vermoeide festivalgangers uit om even te ontspannen bij jouw stand. Gratis drankjes in jouw eigen, gepersonaliseerde verpakking doen het ook altijd goed op warme zomerdagen.

Of organiseer een leuke wedstrijd, zoals een doeltrapschieten. Dit trekt gegarandeerd veel vrolijke jongeren aan. En zorg dat je stand goed verlicht is, zodat je ook ’s avonds zichtbaar bent. Met speciale verlichting die op de maat van de muziek knippert, maak je jouw stand extra aantrekkelijk.

Wil je meer inspiratie? Begin dan alvast met brainstormen over jouw volgende festivalcampagne!

Festival merchandise en meer

Maak een succesvolle festivalpresentatie

Een opvallende en effectieve stand op een festival hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met gepersonaliseerde tenten, draagbare balies, vlaggen en borden in jouw huisstijl maak je meteen een professionele indruk op de festivalbezoekers. Vooral bij openluchtfestivals is het belangrijk om te investeren in weerbestendige materialen. Voeg ook bedrukte ligstoelen toe en nodig vermoeide bezoekers uit om even te relaxen bij jouw stand.

Organiseer ook een leuke wedstrijd, zoals een doeltrapschieten, om gegarandeerd veel vrolijke jongeren aan te trekken. En om ervoor te zorgen dat je stand ook ’s avonds opvalt, kun je gebruikmaken van opvallende verlichting. Op zoek naar nog meer inspiratie?

Blijf in het geheugen hangen: Slimme give-aways voor festivalgangers

Wil je dat festivalgangers jouw merk blijven herinneren? Kies dan voor give-aways die aansluiten bij hun behoeften. Zomerse gadgets, hygiëneproducten en andere praktische geschenken doen het altijd goed bij kamperende festivalbezoekers. Denk aan zonnebrillen, petjes en T-shirts die beschermen tegen de zon of als vervanging dienen voor vieze kleding. Niemand zal nee zeggen tegen handige items zoals aanstekers, flessenopeners, zakdoekjes, (vooraf opgeladen) powerbanks, paraplu’s, reinigingssprays of vochtige doekjes. En wat dacht je van trendy katoenen tasjes of gymsacks? Deze zijn niet alleen tijdens het festival populair, maar ook daarna. Door te investeren in passende give-aways, trek je de aandacht van festivalgangers en blijft jouw merk langer in hun geheugen hangen.

Marco

About Marco

Marco is geboren voor het bloggen en is de tekstmachine van het team. Hij heeft een breed scala aan interesses en de ideeën borrelen continu in hem op. Hij heeft één specialiteit: ecologische en economische drukprocessen.

Laat een reactie achter