Skip to main content

Bekers en mokken: welk materiaal bedrukken of graveren en hoe doe je dat?

By 27. november 2024 december 6th, 2024 BeInspired

Keramiek, porselein of beter nog borosilicaatglas? Wie besluit mokken als promotioneel product te gebruiken, heeft keuze te over. Niet alleen zijn er verschillende vormen en maten, er is ook een ruime keuze aan materialen. Dit compacte blog zal jouw beslissing makkelijker maken. En het mooiste is: gratis lay-outsjablonen voor je eerste eigen koffiemokken staan voor jou klaar!

Lay-outsjablonen voor koffiekopjes

Voordat we helemaal in de wereld van mokken duiken, zeggen we dit alvast: met een volledig bedrukte koffiemok als reclamemiddel zit je altijd goed! Want mokken zijn echte dagelijkse metgezellen. Of het nu is tijdens een pauze op kantoor, een vergadering in de vergaderruimte, of gewoon thuis: zonder mokken geen koffie of thee. Perfect dus voor jouw reclameboodschap en merkbekendheid. En het beste? Deze perfect printbare ontwerpen kun je gratis downloaden en naar hartenlust gebruiken!

Let op: De afgebeelde lay-outsjablonen kunnen alleen worden gebruikt voor de volgende mokmodellen:

Bijpassende koffiekopjes in de webshop

Maar welke bekers moet je kiezen? Er zijn talloze modelvarianten van porselein, keramiek, met emaillaag etc… Iedereen heeft wel eens van deze materialen gehoord, maar welke eigenschappen horen erbij, welke voordelen hebben ze en welke onderhoudsinstructies moet je volgen? Hier zijn de antwoorden.

Keramische mokken: de onbetwiste klassieker!

Bekers en mokken van keramiek zijn alomtegenwoordig. Het is het standaardmateriaal voor dergelijke kopjes, bekers en etc, die dagelijks worden gebruikt en tegen een stootje moeten kunnen. Keramiek bestaat uit een kleimengsel waaruit na het bakken een grote verscheidenheid van voorwerpen kan worden gevormd. De vervaardiging van keramiek is een van de oudste door de mens gebruikte technieken. Klei wordt gemengd met kleine hoeveelheden kwarts, krijt, veldspaat en andere materialen en dan gebakken. Het bakproces verloopt in twee fasen.

In de eerste fase wordt het keramiek gebakken tot 1.300°C. Daarna wordt het glazuur nogmaals gebakken tot maximaal 1.200°C. In de tweede, zogenaamde glazuurstook, wordt het daarna nog eens gestookt bij een maximumtemperatuur van 1.200°C. Dit komt omdat keramische kopjes gewoonlijk worden voorzien van een dunne glazuurlaag, die gekleurd, ondoorzichtig of glanzend kan zijn – afhankelijk van het model. Zonder gekleurd glazuur behouden keramische kopjes hun roodachtige, aardkleurige uiterlijk. Leuke info voor elke gastronoom: keramische kopjes kunnen zonder problemen in de vaatwasmachine gereinigd worden.

Porseleinen mokken en bekers

Op het eerste gezicht lijken keramiek en porselein verbazend veel op elkaar. Geen wonder, want porselein behoort tot de fijne keramiek en heeft wat samenstelling en fabricageprocédé betreft veel gemeen met standaardkeramiek. Uiteindelijk is porselein gewoon de meest nobele categorie van keramiek. Het is niet voor niets dat porselein ook wel “wit goud” wordt genoemd. Ook de geschiedenis is legendarisch, te beginnen met de wortels van de porseleinproductie in het oude China, meer dan 3.000 jaar voor Christus. In tegenstelling tot standaardkeramiek is het hoofdbestanddeel van porselein kaolien, een fijn en ijzervrij gesteente waarvan het briljante wit het materiaal zijn natuurlijke basiskleur geeft.

Porselein wordt ook in twee fasen gebakken, maar bij veel hogere temperaturen dan andere keramiek – tot 1.400°C in de tweede fase, de zogenaamde glostoven. Dit bakproces resulteert in de typische kenmerken van porselein: een bijzonder dunne wanddikte en een bijna transparant uitzicht. Porselein heeft een natuurlijke witte kleur, die gewoonlijk nog wordt geaccentueerd door een helder glazuur, waardoor een spiegelend effect ontstaat.

Dit alles zorgt voor een bijzonder edele uitstraling, waar porselein vooral om bekend staat. Ook kenmerkend voor porselein is een fijne klank. Met een kloptest kan je zelf vaststellen of het om gewoon keramiek of edel porselein gaat: Tik met je vingernagel op het materiaal. Als je een helder, rinkelend geluid hoort, is het hoogstwaarschijnlijk echt porselein.

Glazen mokken

Met name cafés, tea-rooms, hippe pubs en restaurants kunnen in het dagelijks leven niet zonder glazen. Maar als je hete thee of koffie in gewone glazen schenkt, zal je al gauw voor verrassingen komen te staan: de binnenkant van het glas warmt zeer snel op en zet uit. Zo snel zelfs, dat de buitenkant van het glas nog helemaal niet is opgewarmd en dus ook niet uitzet. Het resultaat: versplinterende glazen en een puinhoop. Als je dus thee en koffie wilt serveren in doorzichtige kopjes, moet je ervoor zorgen dat je glazen koopt van borosilicaatglas, vaak ook borosilicaatglas genoemd.

Dit type glas is bijzonder goed bestand tegen thermische invloeden. Zoals de naam al aangeeft, zit boor in de samenstelling van het materiaal bij de productie van borosilicaatglas. Dit resulteert in een zeer lage thermische uitzettingscoëfficiënt. Zelfs bij plotselinge temperatuurstijgingen, bijvoorbeeld bij het inschenken van kokend water, zet het glas relatief langzaam uit. Borosilicaatglas, zoals gebruikt in bekers en glazen, is bestand tegen temperaturen tot 500°C en is daarom zelfs geschikt voor ovens en industriële vaatwasmachines. Tegelijkertijd is het bijzonder licht en absoluut smaakloos. Deze eigenschappen maken borosilicaatglas tot het perfecte materiaal voor bekers en glazen in de cateringsector.

Tussen haakjes: borosilicaatglas kan nog meer! De hittebestendige tegels die in spaceshuttles werden gebruikt, waren bedekt met een dunne laag borosilicaatglas. Dit materiaal wordt ook vaak gebruikt in scheikundelaboratoria. Het is niet alleen hittebestendig, maar ook zeer goed bestand tegen chemicaliën. In dit opzicht overtreft het de meeste metalen en andere materialen.

Emaille – lichtgewicht en perfect voor outdooravonturen!

Emaille is geen materiaal op zich, maar een glanzende laag op glas of metaal. De grondstof voor email bestaat in hoofdzaak uit borax, veldspaat, vloeispaat, kwartszand en soda. Deze ingrediënten worden gesmolten bij een temperatuur van ongeveer 1.100 tot 1.250°C. Het email wordt dan verder verwerkt. Na verdere bewerkingsstappen wordt de emaillaag bij ca. 550°C op het af te werken voorwerp aangebracht.

Een typisch toepassingsgebied voor email zijn flinterdunne, lichte metalen bekers, die dankzij de emaillaag bijzonder geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Dit komt omdat email corrosiebestendig is. Dankzij de combinatie van metaal en glas is het verfijnde oppervlak permanent beschermd tegen roest.

Bovendien is de legering gemakkelijk bestand tegen temperaturen van -60°C tot 240°C en is zij slag-, schok- en krasbestendig, alsook splintervrij. De geëmailleerde afwerking zorgt er ook voor dat de metalen bekers niet statisch geladen worden. Hierdoor is het oppervlak vuilafstotend en bijzonder gemakkelijk te reinigen. Al deze eigenschappen maken de bekers ideaal voor kamperen en gebruik buitenshuis.

Mokken en kopjes van bio plastic

Een andere klassieker voor gebruik buitenshuis zijn bekers en mokken van kunststof. Ze zijn onbreekbaar, verkrijgbaar in vele kleuren, hittebestendig, vaatwasmachinebestendig en duurzaam … Duurzaam? Ja, je leest dat goed. Vooral bekers van biologisch plastic bevatten geen weekmakers of BPA, zijn 100% recycleerbaar en worden geproduceerd op basis van hernieuwbare grondstoffen. In het geval van de biologische bekers, is dit suikerriet. Dit betekent dat bij de productie van de plastic bekertjes kan worden afgezien van eindige grondstoffen zoals aardolie.

Roestvrij staal – licht en duurzaam!

Roestvrij staal is een staallegering die wordt verkregen uit de combinatie van ijzer en koolstof, chroom en nikkel. De componenten kunnen in verschillende mengverhoudingen voorkomen en bepalen hoe licht het servies is of of en in welke mate het roestvrij staal roestbestendig is. Molybdeen en vanadium worden ook vaak toegevoegd aan bijzonder robuuste producten van roestvrij staal, zoals bestek.

Roestvrijstalen bekers zijn bijzonder licht en houden drankjes lang warm, zelfs op koude kampeerdagen, dankzij de dubbelwandige constructie. Maar roestvrij staal is niet alleen geschikt voor kopjes, maar ook voor veel ander keukengerei. De reden: het materiaal is roestvrij (chroomgehalte min. 10,5 %), hittebestendig, gemakkelijk schoon te maken en heeft een hoge mate van smaak- en reukneutraliteit. Bovendien gaan goed onderhouden roestvrijstalen bekers tientallen jaren mee, zo niet een leven lang. De beste voorwaarden voor uw reclamegravure met een langdurig effect.

Bekers en mokken: het juiste materiaal voor elke toepassing

Heb jij goedkope vaatwasmachinebestendige mokken in grote hoeveelheden nodig of wil je mokken bijvoorbeeld gebruiken als welkomstgeschenk voor nieuwe medewerkers? Dan kan je het beste kiezen voor de klassieke keramische kopjes. Als je daarentegen jouw café een extravagant tintje wilt geven, kan je niet om porseleinen kopjes heen. Theesalons, biologische restaurants en cafés die warme en koude dranken in glazen willen serveren, moeten er maar op letten bekers van borosilicaatglas te kopen. En als je bekers en mokken eerder als give-away wilt gebruiken dan als materiaal voor jouw eigen cateringbedrijf, trekken geëmailleerde bekers of bekers van organisch plastic gegarandeerd de aandacht. Afhankelijk van het materiaal kan je ook kiezen tussen verschillende gekleurde prints, etskleuren en lasergravures.

Marco

About Marco

Marco is geboren voor het bloggen en is de tekstmachine van het team. Hij heeft een breed scala aan interesses en de ideeën borrelen continu in hem op. Hij heeft één specialiteit: ecologische en economische drukprocessen.

Laat een reactie achter