Hvordan produceres stempler med laser? Hvordan kan den bruges til at fremstille de mindste detaljer på stempler? Og hvad skal man være opmærksom på, når man opretter trykdata til stempelproduktion?
De fleste forbinder nok ordet “laser” med science fiction eller en James Bond-film. Men laserteknologien er nu fast etableret i en lang række industrisektorer. Den bruges f.eks. meget inden for medicin eller til at skære i metaller. Lasere bruges også til meget fintfølende arbejde, som f.eks. produktion af stempelplader.
Hos FLYERALARM produceres lasergraveringer og stempler af høj kvalitet ved hjælp af CO2-lasere. Det sikrer en særlig robust og langtidsholdbar finish på graveringer og stempler.
Opret trykdata til stempelproduktion
Ekstremt detaljerede motiver er mulige med stempler, den mindste linjebredde er kun 1 pt (0,4 mm). For absolut skarpe og glatte konturer kræves der derfor trykdata med en opløsning på mindst 600 dpi. Vi anbefaler derfor, at du bruger layoutprogrammer, der kan arbejde med vektorer. For eksempel InDesign, Corel Draw eller Affiniy Designer.
Sådan opretter du trykdata til stempler i InDesign:
Trin 1: Det første trin er at oprette et område til design i InDesign. Gå frem som beskrevet i vejledningen om eksport af en PDF-fil med InDesign. I dette eksempel skal der oprettes trykdata for et Green Line-stempel i versionen “Classic 2600”. Ifølge trykdataene er designområdet her 5,6 x 3,5 cm.
Trin 2: Design dit stempel. Vær opmærksom på følgende specifikationer:
– Objekter og tekster skal oprettes i 100 % sort. Hvide områder er udeladt og vil ikke være en del af stempelbilledet senere.
– Du må ikke bruge grafiske elementer som gradienter, grids, transparenter, drop shadows osv.
– Den tyndeste del af dit layout bør ikke være mindre end 0,3 mm.
– Skriftstørrelsen skal være mindst 7 pt, små bogstaver skal være mindst 1,4 mm. Tip: Brug sans serif-skrifttyper for at opnå det klarest mulige stempelbillede. På den måde undgår du også smalle seriffer, som kan være smallere end den minimale linjebredde på 0,3 mm, selv om skriftstørrelsen er stor nok.
– Opret grafiske elementer som vektorgrafik. Vi anbefaler også at konvertere tekster til stier.
Vigtigt: Design stemplet, som du ønsker, at billedet af stemplet skal se ud senere. Opret IKKE trykfilen spejlvendt – dette trin udføres automatisk under produktionen.
Trin 3: Eksportér nu trykdataene som forklaret i den linkede vejledning.
Opret trykdata til stempler i pixelbaseret program
Sådan fungerer en CO2-laser
Ordet “laser” står for “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” eller “lysforstærkning ved stimuleret emission af stråling”. Eller for at sige det enkelt: Lysenergi samles i en meget effektiv stråle.
For at gøre dette stimuleres et medium, for eksempel en gasblanding med kuldioxid, med energi i et specielt kammer. Dette frigiver fotoner (lyspartikler), og spejle forårsager en kædereaktion, der frigiver flere og flere fotoner. Et halvgennemsigtigt spejl bruges til at bundte disse fotoner og skabe en såkaldt laserstråle, som kan forstærkes yderligere og justeres ved hjælp af f.eks. en linse. Det bundtede lys svarer til det fjerne infrarøde spektrum, som er usynligt for det menneskelige øje, og som kan generere enorm varme afhængigt af den anvendte energimængde og bundtningen. Med et output på flere kilowatt er det endda så enormt, at tykke metalplader kan skæres igennem.
Lasere bruges ikke kun til stempelproduktion
En sådan enorm varme er ikke nødvendig for FLYERALARMs produkter. Her er stempelpladerne primært fremstillet af et gummimateriale eller en PU-blanding. Til disse meget blødere materialer kræves der kun en effekt på mindre end 100 watt. Det er tilstrækkeligt til at skabe motiver med en højde på omkring 0,3 – 0,5 mm. For at gøre dette føres vognen med linsen hen over materialet række for række, ligesom på en inkjetprinter, og laseren laser individuelle små områder punkt for punkt. Det resulterende støv suges op af et særligt system, og eventuelle rester vaskes af i det sidste trin.
Men det er ikke kun stemplernes tekstplader, der kan produceres med CO2-laseren. I princippet kan alle organiske materialer bearbejdes. Afhængigt af laserindstillingerne kan træ, metal eller glas skæres eller graveres. For eksempel kan skærebrætter eller Zippo-lightere også graveres ved hjælp af denne proces.