Forædlet med letterpress får din tryksag en særlig fornemmelse med tydeligt mærkbare elementer. Du kan læse mere om dybtryksprocessen, som giver visitkort, postkort osv. en vis tredimensionalitet, her.
Du kan finde flere blogartikler fra serien om forædlinger af tryk her:
Hvad er Letterpress?
Letterpress, også kendt som Boston-stil, er en dybtryksproces. Visse områder af dit layout presses ned i papiret ved hjælp af et prægestempel, hvilket giver det trykte resultat en særlig dybde og struktur.
Udtrykket letterpress kommer fra det engelske sprog og betyder bogtryk. Teknikken har en lang tradition, der går tilbage til 1450, hvor Johannes Gutenberg fremstillede bevægelige blytyper i Strasbourg, som gjorde det muligt at fremstille tryk i serier. I dag trykkes der med specialfremstillede trykplader af plast eller metal, de såkaldte klichéer, som fremstilles efter individuelle ønsker og motiver.
Under trykprocessen påfører de bogtryksmaskiner, der bruges til letterpress, ikke kun farve på papiret, men trykker samtidig det ønskede motiv ind i det som et relief uden nogen form for offset. Det skaber den karakteristiske dybde, som kendetegner metoden, og efterlader bogstaveligt talt et indtryk både visuelt og haptisk.
- Klassisk dybdeprægning med eller uden farve
- Mærkbare og synlige reliefstrukturer
- Elegant helhedsindtryk
Hvilke materialer egner letterpress sig til?
Til letterpress bør man vælge ubestrøget papir, der er sugende og voluminøst – fordi det trykte billede vil virke urent på bestrøgne papirtyper, og hvis gramvægten er for lav, vil prægeeffekten gå tabt. Letterpress er særligt effektivt på materialer med en høj gramvægt, som giver trykket ekstra dybde, f.eks. træmassekarton eller bomuldspapir. Efterbehandlingen udfolder også sin fulde effekt på papir af særlig høj kvalitet som Gmund-papir eller ubestrøget papir.
Letterpress er det ideelle valg til printprodukter i små formater uden falsning. Den tredimensionalitet, som forædlingsprocessen skaber, gør postkort eller invitationskort til et særligt højdepunkt i brevkassen og giver visitkort ekstra værdi. Letterpress menukort med træmønster er også garanteret at vække appetit som elegante menuer i cateringbranchen eller som indstik.
Hvilke motiver skal du bruge til letterpressteknikken?
Letterpress fungerer især godt med enkle motiver med klare linjer og geometriske former. Hvis du vil bruge dyb prægning til fine elementer, skal du sørge for, at de er brede nok. Ellers går alt for fine detaljer tabt.
Det gælder også for enkelte elementer, der ligger tæt – f.eks. fede bogstaver med lille afstand. Her kan de indre rum let blive slørede. Hvis de enkelte motiver ligger for tæt, bliver de hurtigt til en enkelt, dybt præget blok. Derfor er det bedre at fokusere på enkelte, præcise elementer, som forfines med letterpress og dermed fremhæves. Når det gælder farveområdet, er less is more: Med store, flade farveområder virker farveresultatet ofte lidt »grumset«.
Egnede motiver:
- Typografiske elementer, f.eks. monogrammer
- Fremhævelse af enkelte elementer, f.eks. logoer
- Klare linjer og geometriske former
Uegnede motiver:
- Tætliggende, filigrane elementer
- Store, farvede områder
- Fede, tæt placerede bogstaver
Letterpress: Se det med egne øjne!
Vil du gerne opleve Boston-stilen ikke kun gennem grafiske eksempler, men også få et haptisk indtryk? Så bestil en gratis papirprøvebog med i alt 72 forskellige materiale- og forædlingsvarianter her.