Ikke alt papir er det samme. Grammaturen er f.eks. en af de vigtigste egenskaber og er en af de afgørende faktorer for korrekt anvendelse.
For at vælge det perfekte materiale til dit tryksagsprodukt er der en række ting at overveje: fra farven til størrelsen og det rigtige grammatur. Men hvad betyder “gramvægt” egentlig?
Hvis du f.eks. bestiller klassiske flyers fra FLYERALARM, kan du vælge mellem et bredt udvalg af papir med en gramvægt på 70 til 400 g. Det betyder ikke, at papirets vægt er den samme som flyerens vægt. Denne vægt betyder ikke, at en flyer vejer 70 eller 400 gram. Det betyder snarere vægten pr. kvadratmeter, dvs. hvor tungt et ark af det tilsvarende papir på 1 x 1 m er. Derfor taler man i denne sammenhæng også om gramvægt. Generelt kaldes papir med en vægt på 150 g/m2 eller derover for pap, og papir med en vægt på 600 g/m2 eller derover for karton.
Den rigtige papirtykkelse til det rigtige budskab
På baggrund af gramvægten får du ikke kun et indtryk af, hvor tungt materialet er, men også hvor tykt og robust det er. Et let papir er meget tyndere og mindre stærkt end et forholdsvis tungt papir. For de fleste produkter er denne egenskab normalt meget afgørende. På den ene side definerer den produktets holdbarhed og lang levetid. På den anden side er det ikke kun det visuelle indtryk, der gør indtryk på kunder eller forretningspartnere. Materialets haptiske egenskaber bidrager også på afgørende vis til det ønskede indtryk. Et fast og stabilt visitkort giver f.eks. et langt bedre indtryk end et tyndt visitkort. Derfor har visitkort normalt en minimumstykkelse på 250 g (f.eks. Silverstar) og kan være op til 925 g (f.eks. Multilayer) “tunge”. Det samme gælder for postkort: jo højere gramvægt, jo mere modstandsdygtige er de, og jo mindre skade vil de lide på dine rejser. Yderligere beskyttelse opnås ved hjælp af overfladebehandlinger som f.eks. lakering eller foliekachering.
Men tyndt og let er ikke altid lig med billigt og dårligt. Tværtimod: Afhængigt af brugen og med det rette design kan et lettere produkt se elegant og stilfuldt ud. Hvis du f.eks. ønsker at reklamere for en frisk parfume eller løst sommertøj, er et massivt indlæg i magasiner ret upassende. Her er et tyndt papir med en behagelig fornemmelse mere velegnet. En anden fordel ved det lavere grammatur: I mange tilfælde reducerer den vægt portoen. Især hvis du sender mange breve, er dette et aspekt, som ikke bør undervurderes. Det gør bogstaveligt talt en forskel, om du vælger 80 g eller 120 g offsetpapir. Men som med alle produkter skal du afveje cost-benefit-faktoren og beslutte, hvordan du vil præsentere dig selv og din virksomhed.
Papirprøvebøger
Og hvis du har brug for hjælp til at beslutte, hvilket materiale der passer til dine idéer, anbefaler vi vores gratis papirprøvebog. Her kan du bladre gennem over 50 papirtyper og få et fantastisk indtryk af farveeffekten og følelsen.
Et sidste tip: Koordinér de enkelte dele af dit brevpapir perfekt – ikke kun med hensyn til design, men også med hensyn til valg af papir. Brevpapir, visitkort og informationsbrochurer af samme papirtyper og med matchende grammaturer giver et professionelt og “afrundet” indtryk. Det giver dit brand tilstedeværelse udseendet af en samlet helhed.