Skip to main content

Nem oprettelse af trykdata – kompakt tjekliste

By 25. March 2024 Tutorials, Viden

Der er meget at overveje, når man opretter trykdata. Denne tjekliste er en nyttig hjælp til at holde øje med de vigtigste punkter.

Er trykdataene oprettet i det korrekte dataformat? Er sikkerhedsmargenerne korrekte? Passer farverummet? Er spotfarverne defineret korrekt? Er opløsningen af billeder og grafik korrekt? Hvad med den overordnede farveapplikation? Hvilken PDF-standard kræver onlinetrykkeriet? Og er den korrekte farveprofil blevet brugt?
Alle, der er involveret i at skabe layout og design til reklamematerialer, indser hurtigt, at der er hundredvis af faktorer at overveje, når man skaber trykdata. Selv meget professionelle kan nemt overse en lille detalje.

Derfor kan du nu downloade en kompakt og overskuelig tjekliste, hvor du kan krydse alle de vigtige arbejdstrin og indstillinger af.

Opret trykdata: Et overblik

Tjeklisten er inddelt i forskellige emneområder: Dataformat, farve, billeder, skrifttyper og linjer og filer.

Dataformat

Først og fremmest er det vigtigt, at du opretter dit dokument i det rigtige format. Det er logisk. Vær dog opmærksom på beskæring og sikkerhedsmarginer. Hos FLYERALARM produceres tryksager ved hjælp af den ressourcebesparende og omkostningseffektive puljetrykproces. Det betyder, at mange ordrer med samme gramvægt placeres og trykkes på et stort trykark. Derefter skæres de enkelte layouts ud. Til dette arbejdstrin kræves der et bleed-tillæg til det faktiske trykformat.

Farve

Et grundlæggende problem, når man skaber trykdata: På computerskærmen ser du farver i RGB-farverummet, men udskrivning sker med farver i CMYK-farverummet. Hvorfor er det sådan?
RGB står for de tre primærfarver rød, grøn og blå, som udgør alle farverne i digitale billeder. De skabes ved at blande lys, hvilket er grunden til, at de også kaldes lysfarver.

Naturligvis trykkes der ikke med lys, men med farver, der kan give alle mulige nuancer afhængigt af blandingsforholdet. Cyan, Magenta og gul Yellow er grundlaget for dette. Da disse tre farver tilsammen ikke giver en ægte sort, findes der også den såkaldte Key-colour sort. Der er indført standardiserede farveprofiler for at holde forskellen mellem de RGB-farver, der er synlige på skærmen, og de faktiske trykte CMYK-farver så lille som muligt. Du bør derfor downloade den korrekte profil (ISO Coated V2 eller ISO Coated V2 300%), før du opretter trykdata. Forresten: Du skal være særlig opmærksom på de nøjagtige farveværdier, når du laver sort. Med det rette blandingsforhold kan du skabe dybe, rene, varme, kolde, stærke, svage eller grålige sorte toner – alt efter hvilken farve, der passer bedst til dit layout.

Du bør også overveje et par vigtige aspekter, når du opretter spotfarver. Her på bloggen finder du nogle vejledninger i at oprette en femte farvekanal, f.eks. til Photoshop, InDesign eller Scribus.

Billeder og opløsning

For al pixelgrafik, dvs. billeder eller trykdata, der er skabt med billedredigeringsprogrammer som Photoshop, er en tilstrækkelig høj opløsning af grundlæggende betydning. Den absolutte opløsning af dit layout og alle de grafikker og billeder, det indeholder, bør være mellem 300 og 356 dpi, afhængigt af trykproduktet.
Du kan læse om den nøjagtige forskel mellem den relative opløsning og den absolutte opløsning samt forståelige definitioner af dpi (dots per inch) og ppi (pixels per inch) her på bloggen.

Skrifttyper og linjer

Skrifttyper bør altid konverteres til stier i trykdata. Det er den eneste måde at sikre, at den skrifttype, du har valgt, svarer nøjagtigt til dine krav i trykt form. Denne konvertering sker normalt automatisk, når du eksporterer PDF-filer. Men du kan være på den sikre side, hvis du konverterer teksterne til stier manuelt. Det er endda et must ved efterbehandling, som f.eks. trykning eller brodering af tekstiler.
Du kan også finde ud af, hvordan du konverterer skrifttyper til stier i nogle få trin her på bloggen.

Filer

Ideelt set bør du oprette dine trykdata som en PDF. Det er dog ikke alle PDF-formater, der kan printes. PDF/X-formatet blev introduceret specifikt til trykkeribranchen og er nu tilgængeligt i forskellige standarder. Dette format opfylder de grundlæggende krav til trykbare data, såsom muligheden for at indlejre skrifttyper og billeder, foretage indstillinger for overtryk eller arbejde med transparenter. Men udvalget af funktioner er forskelligt afhængigt af standarden. Med PDF/X-3 kan du f.eks. bruge spotfarver, men ikke transparenter. Med PDF/X-4 er det derimod muligt. Mere detaljerede oplysninger og specifikationer om standarderne kan findes her på bloggen. Afhængigt af produktet kan du også eksportere dine printdata som JPG, TIF eller PNG.

Perfekte trykdata? Perfekt trykresultat

Når du er tilfreds med dine trykdata og har krydset alle punkter af, står intet i vejen for dit ønskede reklamemateriale. Hvis du har brug for detaljerede oplysninger om de enkelte punkter, kan du finde dem i FLYERALARMs online shop under Trykdata eller i mange artikler på bloggen.

Vil fejlmeddelelsen, når du uploader data, ikke forsvinde, eller har du spørgsmål om oprettelse af dine trykdata? Vores fagfolk inden for trykdata hjælper dig gerne med at rette dine trykdata.

Stefan

About Stefan

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar