Hvorfor er genbrugspapir miljøvenligt? Hvordan bliver det fremstillet? Kan man rent faktisk genbruge papir? Og hvad adskiller genbrugspapir fra naturpapir? I denne blog vil vi give dig svaret på alle dine spørgsmål.
Hvad er genbrugspapir?
Rent genbrugspapir er betegnelsen for papirtyper, der består af 100 procent affaldspapir eller pap. Dette papir skåner vores planets træressourcer, fordi der ikke skal bruges frisk træ til produktionen. Ifølge Pro Recycling Paper-initiativet sparer genbrugspapir desuden i gennemsnit 78 % vand, 68 % energi og 15 % CO2-udledning i direkte sammenligning med papir fremstillet af råfibre.
Genbrugspapir er genkendeligt for forbrugere i handelen ved såkaldte øko-mærker eller miljømærker. Det mest kendte af disse er nok det tyske der Blaue Engel (det tyske svar til f.eks det danske svanemærke). I mere end 40 år har den tyske regerings officielle miljømærke stået for de højeste standarder inden for certificering af miljøvenlige produkter og tjenester. I Danmark finder du blandt andet mærket på forskellige typer papir og papirprodukter. I papirsektoren sætter der Blaue Engel strenge retningslinjer for produktion og kvalitet af forskellige typer genbrugspapir, såsom tryk- og pressepapir (DE-UZ 72), grafisk papir og pap (DE-UZ 14a), papir bestående af 100 % genbrugspapir til papircontainere (DE-UZ 217a) og mange andre produkter.
Er alt papir genanvendeligt?
Det overraskende svar: nej. For faktisk kan man ikke lave nyt genbrugspapir af alle typer papir. Årsagen er, at mange papirprodukter er tilsat andre stoffer og materialer, som forhindrer slutprodukterne i at ende i den rigtige skraldespand sammen med papiraffaldet og derefter blive genanvendt. Helt konkret betyder det, at det er afgørende at nedbryde dit papiraffald! For selvom det måske lyder logisk, er det ikke alle forbrugere, der bortskaffer brugte papirprodukter korrekt. Her er nogle eksempler, som du måske ikke var klar over.
- Indpakningspapir med glitter eller metalliske elementer hører til i restaffald skraldespanden. Indpakningspapir med almindeligt tryk kan derimod smides ud sammen med papiraffaldet.
- Mælkekartoner er foret med aluminium på indersiden. De klassificeres derfor som sammensat papemballage og skal kasseres som emballage.
- Kvitteringer og billetter er lavet af lysfølsomt termopapir og skal derfor behandles som restaffald.
- Tapetrester hører til restaffaldet på grund af limrester og forskellige indeslutninger i materialet.
- Særligt kunstnerisk designerpapir med lak, folie og andre belægninger skal i restaffald.
- Selvklæbende papir som etiketter, klistermærker eller endda kuverter og konvolutter med selvklæbende forsegling skal bortskaffes som restaffald. Medmindre papiret er mærket med Den Blå Engel. I så fald er det anvendte klæbemiddel i henhold til de anerkendte testmetoder INGEDE 12 & Score Card vurderet til at være tilstrækkeligt adskilleligt, og papiret kan ende i papiraffaldet.
Hvordan genbruger man papir?
At spilde papir og så? Se nedenfor trin for trin, hvordan brugt pap, såsom æggekartoner, små og store papkasser og emballage, gamle dokumenter, aviser, magasiner, reklamefoldere og lignende omdannes til nyt genbrugspapir.
Trin 1: Undersøg det
Når de store bjerge af affaldspapir ankommer til papirfabrikken, skal de først renses for eventuelle urenheder. Papirclips, hæfteklammer, plastikrester og andre fremmedlegemer sætter sig fast i filtrene på de store sorteringstromler og bliver sorteret fra.
Trin 2: Udvaskning
Det næste trin er at fjerne blækket fra papiret. Til det formål opløses papiret i vand, så der dannes en fibermasse. Denne vaskes forsigtigt ud med forskellige sæber. Sæben binder sig til blækpartiklerne og løsner dem fra papiraffaldet. Derefter skummes sæbe og blæk af fibermassen.
Trin 3: Blegning
Afhængigt af hvor hvidt genbrugspapiret skal være, bleges fibrene ved hjælp af forskellige processer og kemikalier. For mange certificerede papirer sker det særligt skånsomt ved hjælp af klorfri blegemidler.
Trin 4: Dræning og tørring
Når papirmassen er fortyndet endnu en gang, siver den gennem en finmasket sigte. Tilbage er en kontinuerlig fiberdug, som fortsætter på et endeløst bånd. Store valser presser nu det overskydende vand ud af blandingen. Den endeløse papirbane passerer derefter gennem flere tørrecylindre, indtil der ikke er mere fugt i papiret.
Trin 5: Oprulning og skæring
Når papirbanen er helt tør, rulles den op på store ruller. Til sidst skæres disse ruller i håndterbare enheder. Genbrugspapiret er nu klar og kan distribueres til videre forarbejdning og klargøres til salg.
Naturpapir, hvad er det?
I modsætning til genbrugspapir kan ubestrøget papir ikke kun produceres på én måde. Faktisk er det en generel betegnelse for særlige papirtyper, der er kendetegnet ved et naturligt udseende, miljøvenlige produktionsprocesser og/eller tilsætning af forskellige miljømaterialer. Stenbindingspapir er f.eks. lavet af ca. 80% ægte kalksten, græspapir har synlige indeslutninger af det naturlige materiale, cremefarvet ubestrøget papir charmerer med et særligt eksklusivt udseende … Eller du vælger FSC®- og PEFC™-certificeret papir fra bæredygtigt skovbrug. Beslutningen er helt op til dig.