Dpi og ppi bruges stort set synonymt – hvilket ikke er et problem, når man skaber trykdata. Ikke desto mindre er der et par ting, man skal huske på.
Selv udviklerne af billedredigerings- og layoutprogrammer har tidligere haft problemer med forskellen mellem dpi og ppi. I en version af Adobe Photoshop var det for eksempel muligt at angive dpi-værdien for en fil – selvom det faktisk er en specifikation for trykning og ikke har noget at gøre med visningen på skærmen! Er al klarhed fjernet? Ja, det er godt. Så fra begyndelsen:
Dpi, ppi og den rigtige opløsning
Dpi står for Dots per inch, dvs. (tryk)punkter per tomme. Det er den trykopløsning, hvormed trykdata påføres et medie. Som opretter af et layout har du derfor ingen indflydelse på det dpi-tal, som dine layouts udskrives med, da det afhænger af den anvendte trykpresse.
Det, du derimod kan påvirke, er ppi-tallet. Det skyldes, at ppi står for Pixels per inch. Denne måleenhed beskriver opløsningen af et billede, men specificerer ikke outputstørrelsen. Konverteringen fra ppi til dpi udføres automatisk i prepress-stadiet (eller af printerdriveren til hjemmebrug). Du behøver kun at sikre, at opløsningen af alle elementer i din printfil svarer til den korrekte værdi i den faktiske outputstørrelse.
Som regel skal dine trykdata oprettes i 300 til 356 ppi. Til større tryksager eller reklamemateriale fra DIN A2 er 100 til 150 ppi normalt tilstrækkeligt. Men der er også produkter, der kræver en højere ppi-værdi. For eksempel bør du lave frimærker med 600 ppi.
I daglig tale skelner man ikke mellem dpi og ppi. Selv i mediedesignernes tekniske jargon bruges begreberne i vid udstrækning i flæng.
Beregning af ppi-værdien
Grundlæggende skal der skelnes mellem absolut og relativ opløsning i ppi-værdien. Hvis du f.eks. tager et foto med 3000 x 2000 pixels, er det fotografiets absolutte opløsning. Den relative opløsning er derimod angivet i pixels per inch, dvs. pixels per tomme. En tomme svarer til 2,54 cm. Hvis du nu udskriver det ovenfor beskrevne foto i størrelsen 30 x 20 cm (dvs. ca. 11,8 x 7,9 tommer), resulterer det i en opløsning på ca. 254 ppi i forhold til udskriftsstørrelsen – billedet vises derfor skarpt. Men hvis du fik dette foto printet i en størrelse på 300 x 200 cm, ville den relative opløsning være ca. 25 ppi – billedet ville i dette tilfælde være meget pixeleret og ubrugeligt.
Du bruger det samme princip, når du opretter dine printdata. Hvis du f.eks. vil printe en plakat i DIN A3, skal din printfil have en opløsning på 300 til 356 ppi i dette format.
Sådan beregner du den maksimale størrelse på din grafik:
Absolut opløsning : minimal relativ opløsning = maksimal størrelse
Hvis du f.eks. har lavet en grafik i formatet 1.000 x 800 pixels og gerne vil trykke den i en billedbrochure, skal du foretage følgende beregning: 1.000 pixels i bredden divideret med 300 ppi svarer til 3,33 tommer (ganget med en faktor på 2,54 svarer det til ca. 8,5 cm). Da du sandsynligvis ønsker at bevare det korrekte størrelsesforhold på din grafik, beregnes højden på ca. 6,8 cm automatisk.
Hvorfor er et billede pixeleret på trods af en høj ppi-værdi?
Dette punkt skaber ofte forvirring: ppi-værdien for en billedfil, som du kan læse om i billedegenskaberne, har intet at gøre med den tekniske kvalitet af billedet eller pixelgrafikken alene. Meget vigtigere er billedets dimensioner i bredde og højde, dvs. den absolutte opløsning. Det er derfor ikke ppi-tallet, der er vigtigt, men de dimensioner, hvor dette ppi-tal findes.
Praktisk eksempel: Du opretter trykdata til en DIN A5-flyer, så dit færdige layout inklusive al grafik og alle billedelementer i formatet 14,8 x 21 cm har en opløsning på 300 ppi. I dette tilfælde vil dit design blive trykt i knivskarp kvalitet.
Hvis du gerne vil printe en DIN A1-plakat og blot “strækker” dit layout til en større størrelse, f.eks. 59,4 x 84 cm, reduceres værdien til 75 ppi – hvilket betyder, at dit layout ikke længere kan printes.
Den rigtige ppi-værdi til dit produkt
Jo mindre et produkt er, og jo tættere layoutet ses, jo højere bør opløsningen være. Som regel er 300 til 356 ppi helt tilstrækkeligt til f.eks. flyers, foldere eller magasiner. Særligt store produkter, som plakater i DIN A2-format, kan laves med en opløsning på 100 til 150 ppi. Baggrund: Disse produkter ses som regel fra en vis afstand.