Skip to main content

Bestrøget og ubestrøget papir

By 31. October 2022 November 14th, 2022 Viden

Der findes mange typer papir, og der er meget at vælge imellem til produkter som flyers eller plakater. Men hvordan adskiller de sig? Grundlæggende er papirer opdelt i to kategorier: bestrøget og ubestrøget papir. Vi forklarer, hvad det betyder, og hvilke egenskaber der karakteriserer disse papirer.

Bestrøget papir

Et bindemiddel påføres bestrøget papir, som forfiner og udglatter overfladen. Dette bindemiddel består normalt af kridt, kaolin, calciumcarbonat og andre stoffer. Coatingmassen påføres papiret, fordeles med en gummiskraber og overfladen forsegles dermed. Efter belægning er papiret til at begynde med mat, for at opnå et blankt produkt føres papirbanerne gennem en kalander. Med tryk og varme glattes og satineres de her af ruller. Linjen gør papiret glattere og mere stabilt og absorberer mindre blæk. Derudover er en finere printskærm mulig end med ubestrøget papir, en høj detalje-gengivelse og mere intense farver. For eksempel er de ideelle til reklamemateriale som flyers eller plakater. For at fremstille papir af særlig høj kvalitet, såsom kunstpapir, belægges papiret flere gange.

Bestrøget papir omfatter:

Mat billedtryk: Skab højkvalitets printprodukter med stærk og lys farvegengivelse. Konturerne er skarpe, og teksten er meget let at læse takket være den ikke-reflekterende optik.

Blankt billedtryk: Papirglossen skaber et ædelt look, der imponerer med sin enestående farveglans. Ligesom den matte variant kan den forsynes med finish som lak og har en høj modstandsdygtighed.

Chromokarton: Belagt flere gange, den er kendetegnet ved sin høje volumen og stivhed, hvilket gør den særdeles velegnet til fx visitkort.

Ubestrøget Papir

Ubestrøget papirtyper omfatter alt træfrit eller træholdigt papir, der er fremstillet uden syntetiske ingredienser. Dens overflade afslører normalt fine fibre, er noget ru og har åbne porer. Som følge heraf optager de trykfarven rigtig godt, hvilket dog betyder, at det ikke er muligt at printe med et for fint gitter. Til gengæld er de som regel nemme at skrive på og stemple på, når de er trykt. For eksempel er de meget velegnede til papirvarer eller fakturaer. De er også kendetegnet ved blød billedgengivelse, god læsbarhed og et naturligt udseende.

Ubestrøget papir inkluderer:

Offsetpapir: Det træfrie mat ubehandlet overflade. Farverne på printet er ikke så intense som på bestrøget papir. Fordi store, glatte farveområder kan forårsage en ujævn påføring af maling, skab altid motiver lidt lysere end normalt. På den måde bevares kontrasterne og billedskarpheden bedre.
Naturpapir: Papiret fremstillet af klorfri bleget cellulose absorberer en forholdsvis stor mængde blæk på grund af sin åbne overflade. Billeder fremstår særligt bløde og varme på ubestrøget papir. Med den naturlige papircremevariant skal motiver skabes lidt lysere, svarende til offsetpapir.
Genbrugspapir: Som udgangspunkt består genbrugspapir af 100 % affaldspapir og har ikke kun det typiske udseende som miljøvenligt papir, men også en tilsvarende følelse. FLYERALARM genbrugspapir har en høj grad af hvidhed.

Som du kan se, er papir ikke bare papir, og det er ikke altid nemt at vælge det rigtige. FLYERALARM papirprøvebogen, som du kan bestille gratis, er en stor hjælp. Gennemse mere end 50 typer papir og bliv inspireret.

Til papirprøvebogen
Stefan Hennings

About Stefan Hennings

Stefan aims to assist the Nordic customers with order status print file adjustments and developing the FLYERALARM blog in which the goal is to answer your questions regarding FLYERALARM products and the methods used in the modern printing environment.

Hinterlassen Sie einen Kommentar