Skip to main content

Veredelingstechnieken serie: Foliedruk

By 15. mei 2024 juni 14th, 2024 BeInspired, Vakkennis

Glans die je kunt voelen: Een foliedruk transformeert klassiek drukwerk in unieke kunstwerken. De glinsterende metallic folie creëert niet alleen visuele maar ook voelbare highlight.

Samenspel van look en feel

Een ongewoon uiterlijk alleen is niet meer genoeg in gedrukte reclame – voelbaar drukwerk is het toverwoord. Want als potentiële klanten je boodschap via meerdere zintuigen waarnemen, wordt de reclame-impact van flyers, tassen, visitekaartjes enz. gemaximaliseerd. Afwerkingen zoals foliedruk komen hier goed van pas. Dit komt omdat het bijzonder gladde oppervlak van de afgewerkte gebieden niet alleen de visuele, maar ook de voelbare zintuigen aanspreekt.

Hoe de foliedruk op het papier komt

Foliedrukmateriaal wordt in reliëf op papier gedrukt of erop geplakt. Dit hangt af van het product in kwestie: warmdruk is ideaal voor producten die aan één kant bedrukt kunnen worden, zoals papieren draagtassen, doosjes met schuifdeksels of cadeaulinten. Bij hot foil stamping wordt je motief op het dragermateriaal geperst door een stempelplaat onder hoge druk tot 120° C. Het foliemateriaal laat los en hecht zich aan de stof of het materiaal.

Bij hot foil finishing daarentegen worden de hot foils met een speciale machine nauwkeurig gesneden en op je gewenste product aangebracht. Het voordeel van deze afwerkingsmethode is dat het geen effect heeft op de bedrukking op de achterkant, wat betekent dat het vooral wordt gebruikt voor klassiek drukwerk zoals flyers, folders, tijdschriften of magazines.

FLYERALARM Druckveredelung Heißfolie

Hot foil afwerking en hot foil stempelen zijn dus vanuit productieoogpunt heel verschillende afwerkingen van drukwerk, maar het verschil in de perceptie en het effect van de hot foil is minimaal. Voor magazines met afwerking met foliedruk heb je zelfs de keuze tussen gelijmde en reliëf foliedruk.

Magazines geniet exclusieve veredeling

Design tips voor afwerking met foliedruk

Afwerking met foliedruk biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden om drukwerk te verfraaien en een uniek visueel en voelbaar effect te bereiken. De keuze van de juiste ontwerpelementen speelt hierbij een doorslaggevende rol. Logo’s en belettering, individuele grafische elementen zoals lijnen, kaders, symbolen of patronen en geaccentueerde details zijn bijzonder geschikt voor afwerking. Gebruik de foliedruk spaarzaam om bepaalde details of accenten in je ontwerp te benadrukken en het een speciaal tintje te geven. Strategische plaatsing kan helpen om een duidelijke hiërarchie in het ontwerp te creëren en de aandacht van de kijker naar de hoofdzaken te leiden.

Contrast en kleurenspel

Gebruik contrastrijke combinaties tussen de kleur van de folie en de achtergrond voor een duidelijke zichtbaarheid en een indrukwekkend visueel effect. Metallic kleuren zoals goud, zilver, rood of een hologram-look zijn bijzonder geschikt voor afwerking met foliedruk. Daarom moeten je motieven zo worden gekozen dat ze bij de kleur van de achtergrond passen. Vooral bij goud en zilver is een donkere achtergrond ideaal om de grafische of tekstelementen te benadrukken. Zwarte visitekaartjes met een gouden logo of belettering vormen bijvoorbeeld een visuele blikvanger en maken indruk.

Het contrast tussen papier met open patronen en metallic foliedruk zet ook heel bijzondere accenten, bijvoorbeeld in het samenspel tussen kraftpapier en elegante goudfolie.

Lettergrootte en lijndikte

Voor optimale resultaten bij het werken met foliedruk moet je zeker de informatiesheet van het door jou gekozen product bekijken. De exacte vereisten voor lettergrootte, de dikte van positieve en negatieve lijnen, veiligheidsafstanden enz. kunnen namelijk per product en materiaal verschillen.

Als algemene regel geldt dat gelijmde foliedruk in een ingewikkelder en kleiner formaat kunnen worden aangebracht dan reliëfversies. De minimale lettergrootte varieert tussen 10 pt en 14 pt, en er zijn ook variaties in de minimale positieve en negatieve lijndikte. Een blik op het informatiesheet van je product is daarom essentieel voordat je de afdrukgegevens aanmaakt.

Foliedruk in gebruik

Foldiedruk afwerking biedt een schat aan mogelijkheden om reclamematerialen te verfraaien en ze een unieke uitstraling te geven. Hier volgen enkele specifieke voorbeelden ter inspiratie:

Magazines en brochures: De cover van een lifestyle magazine voor modebewuste lezers kan worden verfraaid met een glanzende Digitale foliedruk goud. Goud komt het best tot zijn recht in contrast met mat papier. In combinatie met een stevig omslagpapier komt je elegante omslagontwerp nog beter tot zijn recht. Dit valt op en maakt het makkelijker voor potentiële klanten om een keuze te maken uit het tijdschriftenrek.

Catalogus: Je catalogus zal ook een krachtige indruk maken op je klanten met verfijnde elementen op de omslag. Doordat de elementen in folie iets zijn verhoogd op het papier, wordt het oppakken van de catalogus een belevenis.

Flyers: Een flyer geeft mensen die nog niet bekend zijn met je goederen of diensten een eerste indruk van wat je te bieden hebt. Daarom moet alles hier precies goed zijn, niet alleen qua inhoud maar ook visueel. Afwerking met foliedruk creëert het gewenste wow-effect en onderscheidt je boodschap van de concurrentie. Als de eerste blik een blikvanger is en de eerste aanraking buitengewoon, dan zal je flyer meteen de gewenste aandacht trekken.

Visitekaartjes: Een elegant visitekaartje, bijvoorbeeld voor een luxe modehuis, krijgt de finishing touch met foliedruk. Als de folie op het logo wordt aangebracht en eventueel op een stijlvolle rand rond het ontwerp, trekt het niet alleen de aandacht maar benadrukt het ook het hoogwaardige karakter van je merk. Daarnaast zijn er nog tal van andere manieren om je visitekaartjes te laten opvallen tussen het alledaagse uiterlijk van de massa. Lees hier zeker meer over in het blogartikel over creatieve visitekaartjes.

Verpakking: De verpakking van exclusieve producten, zoals juwelen, parfum of dure elektronica, wordt nog mooier door foliedruk stempeling. Door bijvoorbeeld een ruitvormig ontwerpelement op de voorkant te plaatsen en het af te werken met een glanzende hologramfolie, kun je een verleidelijke uitstraling creëren die de zintuigen aanspreekt. Voor sieraden is het een goed idee om gouden of zilveren hot foil te gebruiken om de kleur van het edelmetaal op de verpakking te laten terugkomen.

Tip: Set met samples van veredelingen

Krijg een goed overzicht van alle foliedruken en vele andere afwerkingen met de sample set voor veredelingsmaterialen. Deze bevat 20 DIN A5 kaarten met alle mogelijke afwerkingen voor folielaminering, lak en hot foil – natuurlijk met informatie over de exacte combinatie van afwerking en materiaal op de achterkant.

Charlotte

About Charlotte

Charlotte - de O staat voor Ontdekken! Zodra er ergens een schat aan ongebruikte kennis ligt te wachten, duurt het niet lang voordat Charlotte die opspoort, absorbeert en omtovert tot een sprankelende blogpost. Haar neus voor expertise is onovertroffen!

Hinterlassen Sie einen Kommentar