Skip to main content

Printmediatechnoloog gespecialiseerd in offsetdruk: opleiding, taken en dagelijks werk

By 23. mei 2024 juni 25th, 2024 Backstage

Printmediatechnologen die gespecialiseerd zijn in offsetdruk zorgen ervoor dat drukgegevens er niet alleen goed uitzien in het afdrukvoorbeeld op de pc, maar ook op papier. Dit vereist technisch inzicht en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een printmediatechnoloog geeft ons een kijkje in zijn dagelijkse werk. 

Donderdagochtend, rond 10:00 uur. De geur van inkt en papier hangt in de lucht. In de hal met airconditioning draaien twee drukmachines van vrachtwagenformaat op volle toeren. De enorme machines zuigen in hetzelfde ritme vellen papier aan. Deze gaan door acht krachtige inkteenheden en worden met intervallen van een kwart seconde uitgespuwd aan de andere kant van de machine, die wel 25 meter lang is. Het constante gesis en gebrul is bijna hypnotiserend.

Stephan Pemsel staat een beetje gebogen over het werkblad van zijn bedieningspost vlak naast de machine. Er ligt een kleurrijk drukvel met veel felgekleurde flyers erop. In eerste instantie is hij er echter niet in geïnteresseerd. In plaats daarvan is zijn aandacht gericht op de randen van de lay-outs. Daar controleert hij de kwaliteit van de print met een draadteller, een soort speciaal vergrootglas. Hij kijkt omhoog. Zijn ogen dwalen over het enorme scherm waarop hij de configuratie van de drukmachine kan instellen. Ondertussen draait achter hem de enorme, ultramoderne drukpers, waar veel mensen en nog meer zware apparatuur weken over hebben gedaan om hem op te zetten. Stephan Pemsel draait zich om en drukt op een knop. De snelheid van de machine neemt af tot hij uiteindelijk helemaal stopt. De printmediatechnoloog zet zijn handen in zijn zij, en legt uit: “Zo, de print is klaar. Nu kunnen we beginnen met de eigenlijke productie.”

Wat maakt een Printmediatechnoloog?

“Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat wit papier kleurrijk wordt,” legt Stephan Pemsel grappend uit. Tot zijn taken behoren het controleren van printopdrachten, het instellen van de persen en het controleren van de kwaliteit tijdens het drukproces.

Het klinkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar er zit veel expertise achter op het gebied van kleuren, druktechnologie en niet in de laatste plaats het bedienen van de gigantische drukmachine. Eerst worden alle drukeenheden geladen met de juiste drukplaten. Op sommige drukpersen gebeurt dit nu zelfs volledig automatisch. “Daarna controleer ik aan de bedieningsconsole of de juiste drukopdracht is geladen,” legt Stephan Pemsel uit. Vanaf de bedieningspost, een soort staand bureau met een groot werkoppervlak, touchscreens en een enorm LED-scherm, kan de mediatechnoloog de basisinstellingen van de drukpers controleren. “Ik controleer of het gramsgewicht, de inkttoepassing, de afdruksnelheid, het formaat enzovoort correct zijn ingelezen,” legt Pemsel uit. Het hoogtepunt: op de drukplaten is een code opgeslagen die de drukpers volautomatisch inleest. Alle parameters worden vooraf ingesteld met deze code en hoeven dan alleen nog maar te worden gecontroleerd op het controlestation. “Vroeger was er veel meer handmatig werk nodig. Tegenwoordig kunnen we de machine met slechts een paar klikken volledig configureren,” zegt de Printmediatechnoloog.

Vervolgens worden er ongeveer 50 vellen afgedrukt. Deze vellen worden gebruikt om het afdrukresultaat te controleren. Stephan Pemsel gebruikt een draadteller, het speciale vergrootglas dat hierboven is genoemd, om te controleren of alle kleuren precies op elkaar zijn gedrukt. Hij controleert ook of het register op de voor- en achterkant overeenkomen. Het register ziet eruit als een klein dradenkruis dat op beide zijden van het vel is gedrukt. “Het is heel belangrijk dat de voor- en achterkant precies overeenkomen. Bijvoorbeeld wanneer drukwerk wordt gevouwen tijdens verdere verwerking,” zegt de offset Printmediatechnoloog. Tot slot gebruikt hij een kleurdichtheidsmeter om te controleren of de inkt in voldoende hoeveelheid op het papier is aangebracht, d.w.z. of de afgedrukte afbeelding er kleurrijk en aantrekkelijk uitziet.

Zodra Stephan Pemsel tevreden is met het resultaat van de testafdruk, start hij de daadwerkelijke printopdracht. “Nu moet ik tijdens het drukken regelmatig de kwaliteit van de vellen controleren, anders werkt de machine automatisch.”

Hoe werkt de training?

Het beroep van Printmediatechnoloog gespecialiseerd in offsetdruk bestaat pas sinds 2011; daarvoor heette deze opleiding offsetdrukker. “Maar Printmediatechnoloog past er goed bij, omdat je een behoorlijke hoeveelheid technisch basiskennis nodig hebt om moderne drukmachines te kunnen bedienen,” legt Stephan Pemsel uit. Printmediatechnologen beheren werkorders, zorgen ervoor dat gestandaardiseerde processen worden nageleefd en garanderen de kwaliteit van drukwerk.

Overigens heeft FLYERALARM andere drukmachines met verschillende drukprocessen voor de productie van onze producten op de verschillende locaties. Naast offsetdruk is er bijvoorbeeld ook digitaal drukwerk, met machines tot 25 meter lang die op allerlei materialen kunnen drukken, waaronder papier, folie en zelfs stickers. Tassen en T-shirts worden ook bedrukt met het zeefdrukproces.

Om deze reden zijn er ook andere opleidingen, hoewel de inhoud ervan elkaar tot op zekere hoogte overlapt: Offsetdrukken, digitaal drukken, zeefdrukken en verdere verwerking. De opleiding vindt plaats in het opleidingsbedrijf, op een vakschool en is te volgen via intercompany trainingen. Er zijn ook veel aanvullende kwalificaties die tijdens cursussen kunnen worden behaald, evenals talloze bijscholingsmogelijkheden.

Printmediatechnoloog – droombaan voor iedereen die van grote en complexe machines houdt

“Voor mij is printmediatechnoloog absoluut een droombaan,” vertelt Stephan Pemsel enthousiast. “Daar moet u rekening mee houden: Ik bedien een ongelooflijke machine met slechts een paar klikken. Afhankelijk van het machinetype weegt een enkele drukeenheid tot 21 ton – en de pers heeft er acht! De machine drukt tot 18.000 vellen per uur, met een nauwkeurigheid van 0,01 mm. Dit zijn cijfers waar u versteld van staat.”

Dit zijn de vereisten voor jonge mensen die geïnteresseerd zijn in een opleiding tot mediatechnoloog: een technisch basiskennis en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. “U hebt zelfvertrouwen nodig om zulke machines te bedienen. Dat krijg je echter van uw opleiders tijdens u stage. U wordt heel zorgvuldig ingewijd in de taken, wat ik erg leuk vond tijdens de stage.”

Waarom een opleiding bij FLYERALARM?

De opleiders zien hun leerlingen als waardevolle werknemers en een investering in de toekomst, niet als goedkope hulpjes die alleen koffie mogen zetten en de hal mogen vegen. “De andere leerlingen en ik mochten voor het eindexamen voorbereidende cursussen volgen die werden georganiseerd door de Beierse Drukkerij- en Mediabond (vdmb) in München. Allemaal op kosten van het bedrijf. De cursussen waren erg nuttig, we slaagden allemaal gemakkelijk voor het examen. Flyeralarm betaalde alle opleidingskosten van intercompany training en verdere trainingsmaatregelen volledig. Dit laat zien hoeveel waarde we hechten aan goede training in ons bedrijf en dat we plannen maken voor de lange termijn met onze stagiairs,” zegt Stephan Pemsel.

Marco

About Marco

Marco is geboren voor het bloggen en is de tekstmachine van het team. Hij heeft een breed scala aan interesses en de ideeën borrelen continu in hem op. Hij heeft één specialiteit: ecologische en economische drukprocessen.

Hinterlassen Sie einen Kommentar