Ren sort, dyb sort, stærk sort, varm sort, kølig sort – dét man ofte betegner som en farve, har mange forskellige farvenuancer. Her finder du ud af, hvordan du kan opret sorte farver og finder den perfekte sorte farve til dit produkt.
Sort er en af de vigtigste farver i trykket – både til tekst og til design af grafiske elementer. Der findes dog små, vigtige forskelle: sort er ikke bare sort. Man skal skelne mellem for eksempel ren, dyb, kold eller varm sort. Derudover er selve anvendelsen af den sorte farve afgørende for valget af den passende farvetone. Ikke alle sorte farvenuancer er egnede til ethvert formål. For at finde den rette sorte farve til dig, så vil vi gerne forklare dig de små forskelle af denne tilsyneladende enkle farve, så du kan finde din perfekte sort.
Stærke, dybe sorte farver
CMYK-farverummet er et subtraktivt farverum. Dvs. at jo mere farve som påføres papiret, jo mørkere vil farven blive. Eftersom en blanding af cyan (C), magenta (M) og gul (Y) giver en mørk grå-brun farvetone, så gøres der også bruge af key color (K), som er sort. En korrekt blanding af de fire farvekanaler giver et tilfredsstillende resultat. Hvordan blandingen skal være, giver altid anledning til en diskussion, som sandsynligvis aldrig kan afsluttes. Der findes simpelthen for mange muligheder og præferencer for at oprette sorte farver.
Én ting der er helt afgjort er, at ren sort, altså C=0, M=0, Y=0, K=100, ikke giver nok dybde, opacitet og mætning for at opnå en kraftig sort til større elementer. Vi skal inddrage andre farvekanaler (C, M, Y) for at opnå sådan en farvetone. Her er nogle populære eksempler:
C=60, M=40, Y=40, K=100
C=60, M=50, Y=50, K=100
C=50, M=40, Y=20, K=100
C=40, M=20, Y=20, K=100
Hos FLYERALARM anbefaler vi en farveblandning på C=60, M=40, Y=20, K=100. For at undgå utilsigtet farveskær ved meget tynde elementer, kan man også vælge C=60, M=0, Y=0, K=100.
Hvis du ønsker en mere kold, blålig sort, så kan du øge indholdet af cyan (C). For en varmere tone kan du skrue op for magenta (M) og gul (Y). Selv om det virker logisk at vælge C=100, M=100, Y=100, K=100, så kan det produktionsteknisk ikke lade sig gøre, fordi for meget farve ville blive påført papiret. Papiret vil da blive for fugtigt, som vil give en markant længere tørretid og forsinke yderligere i videreforarbejdning. Vær derfor opmærksom på, at den samlede farvepåføring ikke overskrider 260-300%.
Ren sort til tekst og linjer
Tekster og tynde linjer bliver trykt i ren sort – dvs. kun med brug af sort (K) med en koncentration på 60-100%. Det er der flere grunde til: For det første så er farvepåføring noget lavere ved fine, tynde elementer, da motivet ellers ville blive for uskarpt. Derudover så kan produktionstiden og omkostningerne holdes nede. Samtidig så er det meget mere behageligt for det menneskelige øje, at se på ren sort – dette gælder især ved lange tekster i bøger og magasiner. For større skriftstørrelser og tykkere linjer, for eksempel på plakater, bannere eller flag, så anbefaler vi at bruge den dybe sorte for at sikre læsbarhed på større afstand.
Proof og visning i dit designprogram
Udfordringen med at få et godt preview af dine trykfiler på en PC-skærm bliver endnu større når det gælder visningen af sorte farver. Forskellene mellem sorte farver kan være små på skærmen, mens de er noget mere tydlige på din tryksag. I InDesign kan man dog få lidt ekstra hjælp: Vælg Rediger > Indstillinger > Udseendet af sort “Vis alle sorte korrekt”
Din helt egen, perfekte dybsorte farve kan forstærkes yderligere, hvis du tilvælger en kachering eller lak på din tryksag. Du kan for eksempel vælge en glossy UV-lak på dine udendørs klistermærker, eller en blank lak på postkort samt flyers for at give dit design et ekstra dybt udtryk.